Index Vakbarát Hírportál

Az EP-képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor ellen

2024. január 15., hétfő 12:30

A Politico szerint az európai parlamenti képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor ellen, mert Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt 50 millió eurós támogatást és az uniós költségvetés módosítását.

Az öt legnagyobb európai parlamenti képviselőcsoport 120 képviselője pénteken aláírta Petri Sarvamaa jobbközép néppárti képviselő petícióját, amelyben arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy tegye meg a szükséges lépéseket Magyarország szavazati jogának korlátozására – írja a Politico.

Az európai parlamenti képviselők szerdán Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Charles Michellel, a tanács vezetőjével vitatkoznak majd arról, hogy az Európai Bizottság miért oldotta fel a Magyarországnak szánt források egy részének befagyasztását, annak ellenére, hogy saját értékelésük szerint a korrupció és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt fennáll az uniós forrásokkal való visszaélés veszélye.

Az EP-képviselők csütörtökön szavaznak egy Magyarországról szóló állásfoglalásról. A szöveg még egyeztetés alatt áll, de arra szólíthatja fel a tagállamokat, hogy szigorúbban lépjenek fel Magyarországgal szemben, és alkalmazzák a 7. cikkely második bekezdését.

Ez azt jelentené, hogy az eljárás révén felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát, de ehhez az Európai Tanács egyhangú döntése lenne szükséges

Rovatok