Index Vakbarát Hírportál

Moszkva és Irán összefog „egy többpólusú világ” megteremtéséért

2024. január 15., hétfő 18:58

Több fronton is tárgyalt a két ország egymással.

Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter és iráni hivatali partnere, Mohammad Astiani hétfői telefonbeszélgetését követően az orosz védelmi minisztérium közölte: 

Moszkva és Teherán nagyszabású államközi szerződés megkötésére készül.

– írta az MTI.

A felek hangsúlyozták az orosz–iráni kapcsolatok alapelvei melletti elkötelezettségüket, beleértve egymás szuverenitásának és területi integritásának feltétel nélküli tiszteletben tartását, amit az Oroszországi Föderáció és az Iráni Iszlám Köztársaság közötti, nagyszabású államközi szerződésben is megerősítenek, s aminek aláírására készülnek – áll a tájékoztatásban.

Sojgu hangsúlyozta, hogy Moszkva és Teherán fokozza közös erőfeszítéseit egy egyjogú, többpólusú világ megteremtése érdekében.

Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint a felek megkülönböztetett figyelmet fordítottak a közel-keleti feszültség eszkalálódására, és határozottan elítélték az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezette országcsoport által Jemen területén végrehajtott légicsapásokat.

A miniszterek azonnali tűzszünetet sürgettek a Gázai övezetben, valamint síkra szálltak a humanitárius segélyeknek az enklávéba való akadálytalan bejuttatása mellett, hogy a civil lakosság sürgős segítségben részesüljön.

A hír, hogy Oroszország és Irán között új szerződést készítenek elő, 2022 szeptemberében került nyilvánosságra, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozójának alkalmából tárgyalt a kérdésről.

Rovatok