Index Vakbarát Hírportál

Újabb csapásokat indítottak az amerikaiak és a britek Jemen ellen

2024. január 12., péntek 21:42 | aznap frissítve

A Fehér Ház közölte, hogy még korábban, az első csapássorozat után újabb csapásokat indítottak a jemeni húszi lázadók ellen.

Magyar idő szerint péntek hajnalban egy közös, amerikai–brit katonai csapás volt az első akció az iszlám szélsőségesek ellen. Először azt közölték, hogy 60 különböző célpont ellen, 16 különböző helyszínen hajtottak végre támadásokat, és (a lázadók közlése szerint) legalább öt embert megöltek.

A Pentagon azóta újabb információkat közölt egy magyar idő szerint péntek esti sajtótájékoztatón. A BBC szerint azt közölték, hogy mindent összevetve mostanáig

„valamivel kevesebb, mint 30 helyszínen” csaptak le a lázadókra.

Vagyis az először közölt csapások után újabbakat hajthattak végre. A művelet vezetője, Douglas A. Sims ll. altábornagy a mostani tájékoztatóban azt mondta, hogy összesen 150 lövedéket lőttek ki az Eisenhower tengeri csapásmérő csoport egységei. Elmondása szerint a legtöbb esetben katonailag nem megerősített célpontokat támadtak, és arra számítanak, hogy a csapásokkal csak kis veszteségeket okoztak. 

Valójában két részletben történhettek a csapások

Eleinte a külföldi sajtó számára sem volt egyértelmű, hogy újabb csapás történt-e a húszik ellen, vagy miért beszélt az altábornagy megközelítőleg 30 helyszínről (az először közölt 16-hoz képest)

A CNN szerint Douglas A. Sims utóbb részletesen kifejtette, hogy valójában a Jemen elleni csapások két részre oszlottak az előző éjjel:

A tisztviselő arra is kitért, hogy pénteken a húszik egy hajók ellen használt ballisztikus rakétát is kilőttek, de az a rakéta nem talált célt. Véleménye szerint ez arra utalhat, hogy a húszik körében most van némi zavar, és ők maguk sem feltétlenül tudják, hogy milyen katonai eszközeik maradtak működőképesek.

A BBC szerint egy szóvivő azt is hozzátette mindehhez, hogy a húszik harci képességeit oly mértékben csökkentették, hogy a szélsőségesek már nem tudnának végrehajtani egy ugyanolyan csapást, mint amilyet kedden indítottak amerikai és brit hadihajók ellen (akkor 21 rakétát és drónt lőttek ki). 

Péntek esti összefoglalónkban részletesen írtunk erről a rakétás incidensről, és arról is, hogy milyen következményei lehetnek a konfliktusnak.

Joe Biden is nyilatkozott arról, hogy jóváhagyta a csapásokat 

Az amerikai elnök pénteken, a pennsylvaniai Allentownban figyelmeztette a lázadókat arra, hogy további csapások jöhetnek, ha nem változik a helyzet.

Garantáljuk, hogy válaszolni fogunk, ha a húszik folytatják a felháborító viselkedésüket

– fogalmazott.

Eközben John Kirby nemzetbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy korábban Biden is jóváhagyta a csapásokat, és állandóan tájékoztatták őt a fejleményekről. valamint a lehetséges válaszreakciókról az amerikai hadihajók ellen történt keddi támadás után. Hozzátette: az elnök célja az, hogy elkerülje a konfliktus további eszkalációját. 

Térképen a csapási helyszínek

A Sana’a Center for Strategic Studies nevű, Jemennel foglalkozó kutatóközpont eközben egy térképet is közölt arról, hogy a beérkező jelentések tükrében a nyugatiak hol hajthattak végre csapásokat. 

Ennek alapján az látszik, hogy széles körű, az ország különböző pontjain végrehajtott akciósorozatról lehetett szó.

Rovatok