Index Vakbarát Hírportál

Gőzerővel fegyverkeznek a szomszédban, csak úgy szórják a milliárdokat

2024. január 15., hétfő 10:39

Szerbia az utóbbi tíz évben mintegy hárommilliárd dollárt költött fegyverkezésre – derült ki a Dozvolite oknyomozó riportjából.

Mint a Szabad Magyar Szó írja, Szerbia 2016-ban a speciális egységek fegyvereire, ballisztikus védelmi felszerelésre, egyenruhára és a légvédelem megújítására költött. Ezt követően a hadsereg költségvetésének folyamatos növekedésével 2017-ben a hadseregnek 523 millió dollárja volt, 2020-ban pedig már több mint 1 milliárd dollárt halmozott fel.

A hadsereg 1,463 milliárd dollárt kapott a költségvetésből 2021-ben, ami a GDP 2,54 százaléka. A szerb haderő 2023-ban már 1,51 milliárd dollárból gazdálkodhatott, ami a GDP több mint 2,5 százaléka.

A régióban Szerbián kívül Magyarország és Románia növelte meg a hadi felszerelését drasztikusan az elmúlt években. A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf január elején a 2024-es honvédelmi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, tovább folytatódhat a terület reformja, de az új évben a katonák megbecsülésére is több pénz jut.

Magyarország a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként 44 darab Leopard harckocsit is rendelt, amelyek januárban már meg is érkeztek Tatára.

Rovatok