Index Vakbarát Hírportál

Erőszaktól tartanak Németországban

2024. január 15., hétfő 13:12

Folytatódnak a csaknem egy hete tartó tüntetések Németországban: hétfőn mintegy tízezer ember vonult Berlinben a Brandenburgi kapu előtti sugárútra, hogy a szövetségi kormány megszorításai ellen tiltakozzon. A kormány attól tart, hogy a demonstrációk erőszakba torkollhatnak.

A gazdák traktorjaikkal Berlinbe vonultak hétfő reggel Németország minden szegletéből, hogy csatlakozzanak egy hatalmas tiltakozó megmozduláshoz, amely az Olaf Scholz által vezetett szövetségi kormány megszorításai ellen zajlik – írja a Reuters

Mintegy 3000 traktor, 2000 teherautó és csaknem 10 ezer ember zsúfolódott össze a berlini Brandenburgi kapuhoz vezető sugárúton a kormány elleni egyhetes tiltakozó megmozdulások csúcspontjaként tartott tömegdemonstráción.

Tartanak a politikai vita radikalizálódásától

A demonstrálók legfőbb követelése, hogy az idei költségvetésben a kormány ne vágja meg a mezőgazdasági támogatásokat, a tiltakozások már csaknem egy hete tartanak. A kormány a nyomásgyakorlás eredményeképpen már beleegyezett abba, hogy nem törli el az új mezőgazdasági járművekre vonatkozó adókedvezményt, továbbá a mezőgazdasági dízeltámogatás megszüntetését is több évre osztja el. A konzervatív ellenzék és a szélsőjobboldal támogatását élvező gazdák azonban azt mondják, ez nem elég.

A lakosságnak meg kell értenie, hogy sokkal több élelmiszert fognak importálni az országba, ha nem állítják vissza a támogatásokat

– mondta el felszólalásában egy Karl-Wilhelm Kempner nevű német gazda, hozzátéve, hogy a gazdálkodók „kihalnak”.

A kormány egyébként rugalmas az álláspontját illetően, miközben attól tart, hogy az országban a politikai vita radikalizálódik, és a tüntetések erőszakba torkollhatnak.

Rovatok