Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates megkongatta a vészharangot, ez a legnagyobb félelme

2024. január 16., kedd 10:27

Az egyik legismertebb amerikai üzletember és filantróp elmondta, hogy aggódik az idei amerikai elnökválasztás miatt, mivel szerinte az a segélyezési költségvetés csökkentéséhez vezethet. Gates a davosi Világgazdasági Fórumon az egészségügy jövőjéről is beszélt, rávilágított, hogy nem elégedett a gyermekhalálozás csökkenésének ütemével.

„A századfordulótól kezdve óriási előrelépés történt a gyermekhalálozás csökkentésében, amely az évi 10 millióról évi 5 millióra mérséklődött” – mondta Bill Gates a davosi Világgazdasági Fórumon kedd reggel. Hozzátette, hogy a halálozások száma viszont 2019 óta stagnál.

Gates szerint a nemzetközi közösség messze van attól a céltól, hogy elérje a 2030-ig kitűzött célt, vagyis a gyermekhalálozás évi 2,5 millióra való csökkentését.

A Forbes gazdaglistáján hatodik helyen szereplő üzletember szerint ez azért lehet, mert a fejlődő országok nem tudtak eleget befektetni az egészségügybe. Megállapította, hogy az afrikai gyermekhalálozás csökkentésében elért haladás 2019 óta megtorpant. A fejlődő országok adósságfizetései az elmúlt években megugrottak, és nem tudtak annyi kölcsönt felvenni a nemzetközi pénzügyi piacokról, így a segélykiadások is csökkentek – tette hozzá.

Gates elmondta, hogy alapítványával idén rekordösszegű, 8,6 milliárd dollárt költ majd az egészségügyre – ami 2 milliárd dolláros növekedést jelent –, de figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a szegény országokban az egészségügy a globális napirendről lemarad.

Donald Trump választási győzelmétől félhet

Anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Donald Trumpot (aki elsöprő győzelmet aratott a 2024-es első amerikai választási megmérettetésen, Iowában), Gates elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy az idei amerikai elnökválasztás az amerikai segélyezési költségvetés csökkentéséhez vezethet – írta az eseményről készült tudósításában a The Guardian.

Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg a nemzeti jövedelem 0,23 százalékát fordítja segélyezésre, de Gates szerint

az USA az a terület, ahol a választásoknak következményei lesznek. Lehet, hogy csökkenni fog a segélyezési költségvetés.

Az egészségügy jövőjéről szóló davosi rendezvényen Gates felszólította a gazdag országokat, hogy növeljék segélykiadásaikat a GDP 0,7 százalékának megfelelő ENSZ-célértékre.

Rovatok