Index Vakbarát Hírportál

Korrupcióellenes intézkedéseket vezetett be a pápa a Vatikánban

2024. január 16., kedd 15:30

A szentszéki hivataloknál alaposan megnézik majd, hogy mire költik a pénzt – olvasható Ferenc pápa apostoli leveleiben. A katolikus egyházfő utasítására új szabályokat vezettek be a Vatikán területét érintő közbeszerzési pályázatokra is.

Két úgynevezett motu proprio, vagyis a pápa saját kezdeményezésére hozott rendelkezés lépett életbe. A dokumentumokat novemberben írta alá a pápa, de csak most közölték őket.

Az első rendelkezés a Szentszék igazgatásának módozataira és korlátozásaira vonatkozik, vagyis az apostoli szék vagyonának kezelését érinti.

A pápai rendelet szerint az intézkedés a Vatikán intézményei, hivatalai és más szervezetei „egészséges önállóságát hivatott biztosítani. A szentszéki hivataloknak „egy jó családapa szorgalmával kell kezelni a rájuk bízott vagyont, ugyanakkor alá kell vetniük magukat az ellenőrző hatóságoknak”.

Ennek értelmében a különböző dikasztériumok szabadon dönthetnek akkora összeg felhasználásáról, amely nem haladja meg a hivatal korábbi három év költségmérlege átlagának két százalékát. Nagyobb összeg esetén a Gazdasági Titkárság engedélyét kell kérniük.

A hivatalok által önállóan használt pénzösszeg semmiképpen nem lépheti túl a 150 ezer eurót. A Gazdasági Titkárságnak harminc napon belül engedélyeznie kell az összeg felhasználását, ha ezt elutasítja, az érintett vatikáni hivatal fellebbezéssel élhet.

A második apostoli levélben Ferenc pápa átláthatóságot, ellenőrzést és a piaci verseny fenntartását szorgalmazza a Vatikánvárost érintő munkák és szolgáltatások terén.

Rendelkezése a külső megrendelésekre és beszállításokra vonatkozik: csak olyan vállalatok foglalkoztathatók, amelyek igazoltan tiszteletben tartják a dolgozók védelmét és biztonságát. A Vatikán nem köthet szerződést cégekkel, melyek székhelye pénzmosással, terrortevékenység finanszírozásával gyanús országokban van, vagy tömegfegyvereket gyártó államokban.

A pápa nem első alkalommal vezet be korrupcióellenes intézkedéseket. A mostani rendelkezések az Angelo Becciu bíborost elítélő vatikáni bírósági tárgyalást kísérik. A szentté avatási kongregációt egykor vezető bíborost decemberben első fokon 5 év hat hónapra ítélték többek között sikkasztás, a vatikáni vagyon hűtlen kezelése, pénzmosás, hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Vezetése alatt a hivatal legalább 300 millió euróval károsította meg a Szentszéket egy londoni ingatlanüzlettel, valamint több száz milliót költött külső munkatársakra is a vatikáni pénzügyi hatóságok tudta nélkül.

(Borítókép:  Ferenc pápa Vatikánban 2024. január 6-án. Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters)

Rovatok