Index Vakbarát Hírportál

A nagy átverés: egy oligarcha, egy műkereskedő és egy aukciósház titokzatos kapcsolata

2024. január 16., kedd 17:34

Egy orosz oligarcha egy aukciósházat hibáztat, amiért dollármilliókat bukott jeles művészek alkotásain. Beperelte a Sotheby’st, amelynek jogi képviselője merőben mást állít. A tárgyalás kimenetelét maga a bíró is kockázatosnak ítélte, ezért már jóval a per kezdete előtt megegyezésre szólította fel a feleket.

A Sotheby’s semmit sem tudott Dmitrij Ribolovljev tanácsadójának jogsértéséről – jelentette ki a tárgyalás nyitó napján az aukciósház ügyvédje. A milliárdos konzultánsa javaslatára vásárolta meg tetemes felárral a többi között Picasso, Modigliani és da Vinci alkotásait.

Ribolovljev vétlen felet próbál meg rávenni bukása kártalanítására – mondta Sara Shudofsky. „Jó oka volt magára haragudni”, miután több száz millió dollárt költött művészeti remekművekre anélkül, hogy a „legelemibb lépésekkel” próbálta volna magát megvédeni egy csaló közvetítőtől – tette hozzá az ügyvéd.

„A Sotheby’s nem tudott a visszaélésekről, és nem vett részt azokban” – érvelt Shudofsky.

Azok után kapott szót, hogy a milliárdos ügyvédje kifejtette: az aukciósház szövevényes csalásban vett részt, amelynek eredményeként rengeteg pénzt keresett. „A Sotheby’snak volt választási lehetősége, mégis a kapzsiság mellett döntött – fejtette ki Daniel Kornstein.

A tárgyalás azért kavart nagy port, mert a kispályásnak nem mondható műgyűjtő szédületes pénzeket ölt műtárgyak vásárlásába, másrészt pedig folt esett az egyik legjelesebb aukciós ház hírnevén, amelynek működése nagyban függ a dúsgazdag befektetők jóindulatán.

A per során valószínűleg betekintést nyerhetünk az árverések hátterébe és működésébe.

Várhatóan a tanúk padjára szólítják magát az 57 éves felperest, a Monaco focicsapatát finanszírozó Ribolovljevet is, aki 2008-ban 95 millió dollárért vette meg Donald Trump Palm Beach-i kastélyát. Amikor Trumpot az elnökjelölés során 2016-ban Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól faggatták, azt válaszolta: az orosz vásárló volt a „legközelebb álló”.

A szélhámos műkereskedő

Törekedjenek megegyezésre, hogy elkerüljék a „drága, kockázatos és potenciálisan mindkét fél számára kínos” tárgyalást – ezt indítványozta Jesse Furman bíró már tavaly márciusban.

Az ügy kezdete több mint két évtizedre vezethető vissza.

Ribolovljev 2002 és 2014 között két cége révén kétmilliárd dollárt költött egy világszínvonalú művészeti gyűjtemény megszerzésére. Genfi villája berendezésében egy ismert svájci műkereskedőre támaszkodott.

Yves Bouvier azt ígérte: a befektető sok pénzt takaríthat meg, ha rábízza a műtárgyak beszerzését mindössze kétszázalékos jutalék fejében.

Rövid idő alatt annyira meghitt barátokká váltak, hogy Bouvier meghívott vendég volt Ribolovljev lányának születésnapi buliján, és a milliárdost gyakran kísérte el focimeccsekre.

„Bouvier azonban szélhámosnak bizonyult”, aki Sotheby’stől vásárolt alkotások árát néha majdnem megduplázta, mielőtt továbbadta volna Ribolovljevnek – mondta Kornstein. Azt állította, hogy az aukciósház nem segítette ügyfelét az átverés meghiúsításában.

Bouvier összességében 164 millió dollárt vágott zsebre „titkos felárazásával”, további 6,4 millió dollárt pedig a kétszázalékos jutalék bevasalásával – mondta Kornstein, aki arra emlékeztette az esküdteket: a Sotheby’s vezetése tudta, mi történik.

Az oligarcha évtizedekkel ezelőtt elhagyta Oroszországot

Ribolovljev azzal vádolja Bouvier-t, hogy 38 műtárgy eladásával verte át – köztük Picasso, Rodin, Modigliani, Gustav Klimt és René Magritte alkotásaival. Svájcban is eljárást indított a műkereskedő ellen, amit Bouvier ügyvédei megalapozatlannak neveztek.

Leonardo da Vinci sokáig vitatott Salvator Mundi, Világmegváltó című festményét Bouvier vásárolta meg a Sotheby’stől 83 millió dollárért, majd Kornstein szerint több mint 44 millió dolláros „titkos haszonnal” továbbadta Ribolovljevnek. Igaz, az orosz származású milliárdos még nagyobbat kaszált: 2017-ben a Christie's révén értékesítette rekordáron, 450 millió dollárért.

Jóllehet Ribolovljev Trumppal üzletelt, 2018-ban mégis felkerült a Trump-kormányzat által közzétett listára. Ezen annak a 114 orosz politikusnak és oligarchának nevét sorolták fel, akik szoros kapcsolatban álltak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Dmitrij Ribolovljev viszont nem szerepel az Ukrajna ellen indított orosz támadás után szankcionált oligarchák listáján. „Ügyfelem harminc éve nem él Oroszországban” – közölte ügyvédje.

Rovatok