Index Vakbarát Hírportál

A török elnök főtanácsadója „Izrael aljas kutyájának” nevezte a csuklóján üzenő futballistát

2024. január 16., kedd 16:59

Elhagyta Törökországot Sagiv Jehezkel izraeli futballjátékos, akit hétfőn kizártak csapatából, majd őrizetbe vettek, amiért a gázai túszokkal való együttérzéséül jelzésértékű feliratot írt a csuklókötésére. A sportoló tettének megítélése megosztotta Izraelt és Törökországot.

Beszámoltunk róla, hogy egy izraeli futballistát vasárnap felfüggesztettek, miután a török Szuperliga egyik mérkőzésén a gázai túszokat támogató üzenetet mutatott be. Sagiv Jehezkel a „100 nap, 7/10” feliratot és egy apró Dávid-csillagot rajzolt a csuklóját borító kötésre – utalva az Izrael és a Hamász közötti háború kitörésének dátumára és az azóta eltelt időre –, majd megmutatta azt a kameráknak, mikor megszerezte az Antalyaspor egyenlítő gólját a Trabzonspor elleni meccsen.

A vasárnapi mérkőzés után Sagiv Jehezkelt felbujtással vádolták és rövid időre őrizetbe vették Antalya városában. A futballista az őrizetből szabadulva hétfőn elhagyta Törökországot. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy indul-e ellene büntetőeljárás, ha visszatér az országba – írja a BBC.

A vasárnapi incidens után Yilmaz Tunc török igazságügyi miniszter közölte, hogy vizsgálatot indítottak a játékos akciója miatt, „amely támogatta Izrael gázai mészárlását”. Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója „Izrael aljas kutyájának” nevezte a 28 éves játékost.

A Török Labdarúgó Szövetség „elfogadhatatlannak” nevezte Jehezkel tetteit, és helyeselték az Antalyaspor döntését a sportoló kizárásáról.

Válaszként az izraeli tisztviselők bírálták Törökország fellépését a futballistával szemben. Yadav Gallant védelmi miniszter felhozta, hogy Izrael támogatta Törökországot a tavalyi földrengésekkor, és azzal vádolta Törökországot, hogy az ország a Hamász „de facto végrehajtó karjaként” szolgál.

A helyi média szerint Jehezkel egy tolmácson keresztül nyilatkozatot tett, amelyben azt mondta, hogy esze ágában sem volt provokálni, és azt akarja, hogy a háború véget érjen.

Rovatok