Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a feszültség, dróntámadás ért egy hajót az Ádeni-öbölben

2024. január 18., csütörtök 07:29

Szerda este közölte a brit haditengerészet, hogy robbanószert hordozó drón csapódott egy teherhajónak az Ádeni-öbölben. A húszi lázadók szóvivője elismerte, hogy minden veszélyforrásra támadást mérnek.

A támadás 110 kilométerre délkeletre Áden városától történt – ismertette a brit haditengerészet közel-keleti hajózási útvonalakat felügyelő, tengeri kereskedelmi műveletekért felelős szervezete (UKMTO).

A tájékoztatás szerint a hajó kapitánya tűzről is beszámolt, amelyet időközben sikerült eloltani. „A hajó és legénysége biztonságban van, és halad tovább következő úti célja felé” – tette hozzá az UKMTO.

Az MTI beszámolója szerint az Irán hátszelét élvező jemeni húszi lázadók katonai szóvivője, Jahja Szarí közölte, hogy rakétákkal „közvetlen találatot értek el” a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy nevű teherhajó ellen.

A haditengerészet nem fog habozni, hogy támadást mérjen Jemen legitim önvédelmi jogának keretében minden veszélyforrásra a Vörös-, illetve Arab-tengeren, és folytassa az elnyomott palesztin nép támogatását

– áll Szarí közleményében.

A nagyhatalmak aggodalommal figyelték a történéseket

A húszik egy Iránnal szövetséges síita lázadócsoport, amely 2014-ben foglalta el Jemen fővárosát. 

A húszi lázadók több támadást indítottak a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A számos drón- és rakétatámadás már a nemzetközi kereskedelemre is hatással volt, több nagyhatalom is aggodalommal figyelte a történéseket. 

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a húszik akcióira adott válaszként múlt hét péntek hajnalban két csapást is mért a jemeni húszik part menti állomásaira, majdnem 30 célpontot támadva. A harmadik támadás szombat hajnalban történt, amely egy radart célzott meg. Vasárnap újabb csapásokat mértek az amerikai és brit erők a jemeni húszi lázadókra, ezúttal Hodeida kikötővárosnál.

Az Egyesült Államok kormánya hivatalos álláspontja szerint a húszi célpontok elleni légicsapásoknak semmi közük a gázai háborúhoz. Ezek „szükséges és arányos választ” jelentenek a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás ellen irányuló provokálatlan és elfogadhatatlan húszi támadásokra.

Jemen szemében azonban úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság csatlakozik a gázai háborúhoz Izrael oldalán, mivel a húszik kijelentették, hogy tevékenységeik szolidaritást vállalnak a Hamásszal és a gázai néppel.

Rovatok