Index Vakbarát Hírportál

Törvényben rögzítette a londoni alsóház, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország

2024. január 18., csütörtök 11:29

Törvényben rögzítette szerdán a londoni alsóház, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők számára.

A konzervatív párti kormány által decemberben beterjesztett jogszabályi indítványt a képviselők éjszakába nyúló vita után 320-276 arányban hagyták jóvá. A tervezet ezután a parlament felső kamarája, a Lordok Háza elé kerül további megfontolásra. Ha a felsőház módosításokról dönt, a törvény ismét az alsóház elé kerülhet.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmazott egy 140 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára –

lehetővé tenné, hogy azokat, akik illegálisan lépnek brit területre, és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész-bűnszervezetek üzleti modelljét.

Az MTI beszámolója szerint hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban, és ennek megállítása végett kötötte meg csaknem két éve az áttelepítési megállapodást a Johnson-kormány Ruandával.

Tavaly jogellenesnek minősítették a tervet 

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel.

A brit kormány ezt a határozatot próbálja megkerülni egyrészt azzal, hogy törvényben rögzíti Ruanda biztonságos mivoltát, másrészt azzal, hogy decemberben új, átdolgozott megállapodást írt alá a ruandai kormánnyal.

A módosított megállapodás rögzíti, hogy Ruanda a területére Nagy-Britanniából áttelepített illegális határátlépőket nem toloncolhatja tovább olyan országokba, ahol életük vagy szabadságjogaik veszélybe kerülhetnének.

(Borítókép: Tiltakozók plakátokkal támogatják a menekülteket az Egyesült Királyságban a londoni belügyminisztérium előtti tüntetésen 2023. december 18-án. Fotó: Hesther Ng / SOPA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok