Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz EP-képviselője szerint „szégyenletes a sorosista többség által elfogadott határozat”

2024. január 18., csütörtök 19:57

Az Európai Parlamentben öt képviselőcsoport nyújtott be közös állásfoglalási indítványt, amelyben a magyar jogállamiság helyzete és Ursula von der Leyen megbízhatósága miatti aggályaikat fejezik ki. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője úgy látja, ez színtiszta politikai zsarolás.

„Egy újabb szégyenletes, Magyarországot elítélő határozatot fogadott el az Európai Parlament sorosista többsége” – reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője arra, hogy újabb állásfoglalásban fejezte ki aggályait a magyar jogállamiság helyzete miatt az Európai Parlament.

Hidvéghi szerint „színtiszta politikai zsarolásról van szó”, azonban a képviselők úgy látják, Ursula von der Leyen Orbán Viktor zsarolásának engedve tett elérhetővé uniós forrásokat a magyar kormány számára. A képviselők január 17-én tartottak vitát az Európai Parlamentben többek között arról, hogy az Európai Bizottság jogosan döntött-e december 13-án, hogy 10,2 milliárd eurónyi forrást lehívhatóvá tesz a magyar kormánynak a kohéziós alapból. Az Európai Parlamentben ezért öt képviselőcsoport közös állásfoglalási indítványt nyújtott be. Azt pedig 478 jelen lévő képviselőből 345 igen, 104 nem és 29 tartózkodás mellett elfogadták az EP-képviselők, köztük Cseh Katalin és párttársa, Donáth Anna, illetve az immáron pártnélküliként az S&D képviselőcsoportjában ülő Ujhelyi István. 

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott:

ha bárkinek bármilyen kétsége lett volna az ügyben, hogy mi a határozat oka, akkor Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerdai beszéde „maga volt a nyílt beismerés”. 

Beszédében az Európai Bizottság elnöke ugyanis kimondta, hogy Magyarország migrációs politikája és a gyermekvédelmi törvény miatt tartják vissza az uniós pénzek jelentős részét. A felszabadított források mellett 20 milliárd euró továbbra is fel van függesztve különböző jogállamisági aggályok miatt, és ez így is marad, amíg a magyar kormány nem teljesíti az ezek feloldásához tartozó feltételeket. Ez Hidvéghi Balázs szerint elfogadhatatlan és hangsúlyozta, hogy továbbra sem engednek a zsarolásnak. 

Rovatok