Index Vakbarát Hírportál

Reagált a vádakra a vendégmunkásbotrányba keveredett vállalat

2024. január 18., csütörtök 13:17

A Bumchun ügyvezető igazgatója, Kim Ho Youn csütörtökön közleményben reagált a 24.hu azon állításaira, amelyek szerint – több hazai médiummal egybehangzóan – a vállalat vendégmunkások javára rúgja ki a magyar munkaerő jelentős részét.

Szerdán több sajtótermék is arról adott hírt, hogy a korábban többmilliárdos állami támogatást kapott és munkahelyteremtést ígérő dél-koreai Bumchun Precision Hungary úgy döntött, megválik többtucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától azért, hogy helyettük vietnámi dolgozókat vegyenek fel.

A Bumchun ügyvezető igazgatója, Kim Ho Youn csütörtökön közleményben reagált a 24.hu-nak. Azt írta, 2023 márciusa óta foglalkoztatnak harmadik országbeli munkatársakat minősített kölcsönzőcégeken keresztül a szabadságolások és betegségek miatti hiányzások miatt.

Kim Ho Youn azt is írta, hogy „az autóiparban tapasztalható megtorpanás” miatt nem növekedett a megrendelések száma, így ténylegesen átmeneti létszámcsökkentésre kényszerülnek.

Az elmúlt hetekben kilépő dolgozók közül valamennyi belső alkalmazott saját elhatározásból vagy közös megegyezéssel hagyta el cégünket. A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg. A kiléptetett bérelt dolgozók között magyar, vietnámi, kirgiz, ukrán munkatárs egyaránt szerepel

– közölte a vállalat.

A Bumchun Precision Hungary közleménye tisztázta, hogy „a beruházásösztönző támogatás miatt vállalt kötelezettségek teljesítését semmi sem veszélyezteti”, sőt „a magyar állam felé tett vállalást foglalkoztatás tekintetében jelentősen túlteljesítik”.

Az Index is utánajárt az ügynek

„Az eset nem jellemző, és nem is hagyjuk, hogy az legyen. A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel azon van, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő” – mondta az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal elkezdte kivizsgálni a Bumchun esetében kialakult helyzetet, ahol az első hírek szerint magyar dolgozókat is elbocsátottak.

Czomba Sándor szerda délután az Indexnek azt is hangsúlyozta, hogy a kormány megvédi a családokat és a magyar munkahelyeket. Ezért a magyar munkavállalóknak minden esetben prioritást kell élvezniük  az üres álláshelyek betöltésénél.

„A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek” – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely: A magyar szabályozás kizárja a visszaélést

Az Index a csütörtöki Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy mi a garancia arra, hogy a kormány megvédi a munkahelyeket, nem érzik-e politikai kudarcnak, hogy van, ahol a magyar emberek elvesztették az állásukat a vendégmunkások miatt.

Gulyás Gergely elmondta: ha így történt volna, akkor is kudarc lenne, ha a kormánynak semmi köze nem lenne hozzá. A miniszter azonban hozzátette, hogy az érintett cég nem kommunikált egyértelműen, de ez szerdán este már tisztázásra került. A vizsgálat folyamatban van.

A miniszter hangsúlyozta: világos szabályok vannak, akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha magyar munkavállaló nem akarta betölteni az adott állást. A magyar szabályozás kizárja a visszaélést.

Rovatok