Index Vakbarát Hírportál

Orbán ellenfelét, Zelenszkij egyik fő támogatóját nevezhetik ki a NATO élére

2024. január 19., péntek 11:04

Mark Rutte holland miniszterelnök a legesélyesebb jelölt a NATO-főtitkári pozícióra. A jelenlegi vezető, Jens Stoltenberg októberben távozik a katonai szövetség éléről, így néhány ország már a színfalak mögött szervezkedik, hogy Rutténak kellő támogatottságot szerezzenek. Az új főtitkár szerepe különösen meghatározó lesz, amin akár az orosz–ukrán háború jövője is múlhat.

Több politikus neve is felmerült a lehetséges NATO-főtitkárok listájában, miután a jelenlegi vezető, Jens Stoltenberg idén októberben távozik a pozíciójából. Közülük Mark Rutte holland miniszterelnök lehet a legesélyesebb arra, hogy a katonai szövetség élére kerüljön – számolt be a Bloomberg.

A lap – forrásaira hivatkozva – azt írja, hogy a holland miniszterelnököt támogató országok

A SZÍNFALAK MÖGÖTT MÁR AZON DOLGOZNAK, HOGY A NYÁR VÉGÉIG MEGSZEREZZÉK A KELLŐ TÁMOGATÁST RUTTÉNAK.

Ehhez még néhány kelet-európai ország meggyőzésére is szükség lesz, ugyanis az új NATO-főtitkár személyét az észak-atlanti szövetség mind a 31 tagállamának egyhangúan támogatnia kell – tették hozzá. 

A NATO-titkár szerepe különösen meghatározó lesz, amin akár az orosz–ukrán háború jövője is múlhat. Az új vezetőnek el kell kerülnie a háború szélesebb körű eszkalációját, valamint arra kell bátorítania a szövetségeseket, hogy tartsák fenn az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatást. A holland miniszterelnök nyíltan támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán kormányfőt, emellett tavaly decemberben megkezdte az első F–16-os repülőgép előkészítését is Ukrajnának. 

Rutte 13 évet töltött be Hollandia miniszterelnökeként. Júliusban összeomlott a holland kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után nem sikerült megegyezniük a migrációs helyzet kezeléséről. Tavaly novemberben választásokat tartottak Hollandiában, amit a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) nyert meg. Amint sikerül megállapodni egy új koalíciós kormányról, úgy Mark Rutte lemond, és jobboldali politikus veszi át a helyét.   

Mark Rutte még hallgat NATO-főtitkári ambícióiról

Az Egyesült Államok már kétszer is megkereste Mark Ruttét, amit az értesülések szerint kabinetje gyors összeomlása miatt utasított vissza. Az 56 éves Rutte sok NATO-tagország támogatását élvezi, részben azért, mert olyan jelöltnek tartják, aki képes lenne Trumpot irányítani, amennyiben ismét győzelemmel zárná az amerikai elnökválasztást. 

A holland miniszterelnök októberben még azt mondta, hogy nyitott a NATO-szerepvállalásra, miközben a januári davosi Világgazdasági Fórumon már nem volt hajlandó nyilatkozni a témáról.

A nagyobb országok – köztük Franciaország és Németország – széles körű támogatása ellenére a NATO-nagykövetek még mindig nem írták alá Rutte jelölését. A keleti országok néhány része még húzza az időt. Kaja Kallas észt miniszterelnök és Krisjanis Karins lett külügyminiszter tavaly szintén érdeklődött a pozíció iránt, de országaik nem jelölték őket hivatalosan.

A legtöbb szövetséges arra számít, hogy a NATO-vezetők még a júliusi washingtoni csúcstalálkozóig döntenek az új vezető személyéről.

(Borítókép: A NATO külügyminisztereinek ülése a NATO székhelyén, Brüsszelben, Belgiumban 2023. november 28-án. Fotó: Arda Kucukkaya / Anadolu / Getty Images)

Rovatok