Index Vakbarát Hírportál

A Pfizer most már Romániát is berepelte a koronavírus-vakcinák miatt

2024. január 19., péntek 06:32

A Pfizer szóvivője szerint „nehéz döntést hoztak meg”, amikor beperelték Romániát, de mégiscsak 550 millió eurónyi vakcináról van szó. Románia szerint nem is létezik ilyen szerződés.

A román kormány decemberben kapott értesítést arról, hogy a Pfizer gyógyszeripari cég pert indított ellene Brüsszelben bizonyos pénzösszegek behajtása érdekében, mivel a román fél nem vásárolt meg tőle 28 millió adag koronavírus elleni oltást – erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön Mihai Constantin kormányszóvivő, és ennek nyomán adta hírül az MTI.

„Az első tárgyalás valamikor február végén lesz, Románia nyilván képviselteti magát az ügyben. Arról van szó, hogy Románia végzett egy becslést arról, mennyi oltóanyagra lesz szüksége a világjárvány során, de

a gyógyszergyártó cég által hivatkozott módosítást a bukaresti egészségügyi minisztérium nem írta alá, így nem is lehetett fizetni, mert a román állam ezeket a vakcinákat nem vette át

– mutatott rá Mihai Constantin.

Hozzátette: tudomása szerint más kelet-közép-európai országok, például Lengyelország és Magyarország is hasonló helyzetbe került.

Ebben pedig nem is téved, hiszen ahogy már megírtuk, Magyarországgal szemben is nagyon hasonló a Pfizer álláspontja.

A News.roszámításai szerint 550 millió euró értékű elutasított vakcináról van szó. A román hírportál megkeresésére Andrew Widger, a Pfizer globális médiakapcsolatokért felelős vezető igazgatója azt válaszolta:

a Pfizer és a BioNTech „nehéz döntést hozott”, amikor hatósági eljárást indított Románia ellen

annak érdekében, hogy teljesítse a kormány által a Covid–19 elleni oltóanyag megrendelésére vállalt kötelezettségeit az Európai Unió 2021 májusában aláírt szállítási szerződésének részeként.

Rovatok