Index Vakbarát Hírportál

Újabb ország tiltja be a rettegett amerikai kutyafajtát

2024. január 19., péntek 18:01

Anglia és Wales után a skót kormány is betiltja az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását. A korlátozást Siobhian Brown, a helyi közösségek közbiztonságáért felelős igazságügyi államtitkár jelentette be – írja az MTI.

A korlátozások hatályba lépésének időpontja egyelőre nem ismert, de a bully XL kutyákat közterületen addig is kötelező szájkosárral és pórázzal ellátni.

Az angliai és a walesi korlátozások egy része január elseje óta van érvényben. Ebben a két országban az amerikai bully XL kutyákat tilos

Február 1-től ráadásul az is bűncselekménynek minősül majd Angliában és Walesben, ha valaki ilyen kutyát tart. Ez alól különleges felmentést lehet kérni a brit környezetvédelmi, élelmezésügyi és vidékfejlesztési minisztériumtól, amelyet az intézkedés kihirdetése utáni első héten négyezernél is többen kérvényeztek.

Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat pedig június 30-ig.

Miért tartanak ennyire a bully XL kutyáktól?

A szaktárca adatai szerint 2021 óta országszerte 23-an haltak meg kutyatámadásban, és a halálos kimenetelű kutyatámadások „aránytalanul nagy része” volt a bully XL fajtacsoporthoz tartozó kutyák számlájára írható.

Tavaly szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú és egy hétéves lány halt meg Angliában, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Más hasonló kutyatámadásokban többen is súlyosan megsérültek.

A szakértők szerint a zömök, erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.

Egyébként korábban Skóciában ez a kutyafajta nem volt elterjedt, ám az angliai és a walesi intézkedések bevezetése után egyre több bully XL került át skót területre.

A magyar pitbulltörvény

Hazánkban 2010-ig létezett az úgynevezett pitbulltörvény, amely fajtájuknál fogva fokozottan veszélyes, valamint veszélyesnek minősített ebeket különböztetett meg. 

Az Alkotmánybíróság 2010 őszén meghajolt a szakmai érvek előtt, ésmegsemmisítette a kormányrendeletet. Az alkotmánybírák döntése óta már nem beszélhetünk a pitbull terrierről és keverékeiről mint veszélyes ebekről, azaz megszűnt az ebek között a fajtaalapú hátrányos megkülönböztetés. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok