Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen hőhullám csapott le egész Ausztráliára, vödrökkel oltják a lángokat

2024. január 21., vasárnap 15:13

Ismét hőhullám tombolt Ausztráliában vasárnap, ami az országos időjárás-előrejelző szerint növelte a bozóttüzek kockázatát az amúgy is magas tűzveszélyű tűzszezonban, mivel az országot az El Nino időjárási mintázat jellemzi.

Extrém hőhullámokról jelentettek Ausztrália több területéről is. Az északi és nyugati területekre adták ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést – írja a Reuters.

Nyugat-Ausztráliában, ami földrajzilag a legnagyobb állam az országban, vasárnap eléri a 40 fokot a hőmérséklet.

Perthtől, az ország egyik legnépesebb városától mintegy 1500 kilométerre északra 48 fokos csúcsot jósoltak, ami az előrejelzések szerint több mint hét fokkal haladja meg a januári átlagos maximumot.

Helyi idő szerint délután 12.30-kor 45,7 fok volt a területen.

Az eddigi legmagasabb hőmérséklet Ausztráliában 50,7 fok volt, amit 2022. január 13-án a Pilbara Onslow repülőtéren jegyeztek fel. A nyugat-ausztráliai Meekatharra városában a Royal Mail Hotel igazgatója, Alex McWhirter szerint

akkora hőség van, hogy szinte élve megsütheti az embert.

„Fentről tűz a nap, lentről pedig a forró talaj melegít, és ez elég brutálissá teszi a mindennapokat” – nyilatkozta egy állampolgár. 

Óriási a kontraszt a világ két végén

Míg az ausztrálok megsülnek, Amerikában azért imádkoznak, hogy jöjjön egy kis felmelegedés. Az elmúlt napokban ugyanis extrém hideg időjárás csapott le az Egyesült Államokban.

Rovatok