Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a szöuli rendőrfőnök ellen a halloweeni tömegtragédia miatt

2024. január 21., vasárnap 06:24

Szöul rendőrfőnökét, Kim Kwang-hót gondatlansággal vádolták meg több mint egy évvel azután, hogy egy halloweeni tömegszerencsétlenség 159 fiatal halálát okozta Dél-Koreában.

Vádemelés történt Szöul egyik magas rangú rendőrfőnöke ellen. Kim Kwang-hót ugyanis azzal vádolják, hogy 2022. október 29-én nem gondoskodott arról, hogy elegendő rendőr legyen a Szöul központjában fekvő Itaewonban, ahol 159-en haltak meg a halloweeni tömegszerencsétlenségben − írja a BBC

Aznap este több mint 100 ezer ember gyűlt össze a környéken. Az áldozatok hozzátartozóinak egy része üdvözölte a vádat, ám meglátásuk szerint ennek már korábban meg kellett volna történnie.

Emiatt felszólították a rendőrfőnököt, hogy azonnal mondjon le, és álljon bíróság elé.

a vád szerint Kim kWang-ho, a Szöuli Fővárosi Rendőrségi Ügynökség vezetője október 29-én szolgálaton kívül, otthon tartózkodott, amikor a tragédia megtörtént.

A hatóságok szerint aznap este 137 rendőr volt a helyszínen Itaewonban. A rendőrök létszámfölényben voltak a szórakozónegyed szűk sikátoraiban összegyűlt több tízezer, főképp fiatalokból álló tömeggel szemben.

A tragédia bekövetkeztekor, helyi idő szerint este fél után jelentkeztek az első problémák, néhány órával azelőtt, hogy a főút mellett egy sikátorban halálos baleset történt.

A legtöbb ember, aki aznap este életét vesztette, a húszas éveiben járt.

Egy 2023 januárjában kiadott jelentés szerint a helyi önkormányzati és mentőszolgálat tisztviselői felelősek a gyenge tervezésért és a rossz vészhelyzeti reagálásért.

Megállapították, hogy nem hoztak megelőző intézkedéseket, és a segélyhívások beérkezése után sem tettek megfelelő lépéseket.

A balesetben meghalt emberek családjait képviselő csoport közleményében azt állította, hogy Kim úr „teljes mértékben tisztában volt a közveszéllyel, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból elhanyagolta az Itaewonban történt tragédia helyszínét”.

Rovatok