Index Vakbarát Hírportál

Viharkáosz: londoni landolás helyett visszatért Budapestre a Ryanair egyik repülője

2024. január 22., hétfő 17:16

Az Egyesült Királyságban tombol az Isha nevű orkán, és emiatt több repülőjáratnak is más európai városokban kellett landolnia. A Ryanair egyik gépe egyenesen Budapesten ért földet.

Mint korábban megírtuk, a vihar még vasárnap este érte el a szigetországot. A brit meteorológiai szolgálat a második legmagasabb, narancssárga riasztást adta ki.

A brit Metro című lap arról számolt be, hogy több belföldi repülőjáratútvonalát is módosítani kellett az előző éjjel, és ezek egy része Európa nagyvárosaiban kötött ki. Ez történt azzal a Ryanair-géppel is, amely Manchesterből indult, és a londoni Stansted reptéren landolt volna.

A lap szerint a gép megkísérelt leszállni a londoni reptéren, de a műveletet megszakították, és a járatot végül Budapestre terelték. Ezzel az eredetileg 37 perces repülőút háromórásra bővült. 

Mint említettük, nemcsak Budapesten, hanem más európai nagyvárosokban is landoltak a vihar miatt kerülőutakra kényszerülő járatok. Például Párizsban, Málagában vagy Kölnben is leszállt legalább egy gép, amelynek a szigeteken kellett volna földet érnie, egy Egyiptomból Glasgow-ba érkező járat pedig szintén Manchesterben szállt le. 

De hogyan, miért került Budapestre a fenti gép? 

Logikusan adódhat a kérdés, hogy mégis miért Budapestre terelték át az említett járatot. A magyarázat az, hogy a Metro által vázolt sztori a történetnek már csak a második részét képezi.

Ugyanis, mint a LadBible írja,

eredetileg egy Budapest és a londoni Stansted reptér között közlekedő járat volt az, amelyet manchesterbe kellett terelni vasárnap éjjel. 

Ezt egyébként a Budapest Airport honlapján, a bud.hu-n látható adatok is megerősítik: ezek szerint vasárnap este 6-kor valóban a Stanstedre indult egy gép. 

A repülő egyik utasa az X-en le is írta egy bejegyzésben, hogy mi történt velük pontosan: „Én ezen a járaton ültem, rémálom volt. Budapestről indultunk a Stanstedre, kétszer is sikertelenül próbáltunk meg landolni. Utána Manchesterbe kerültünk, ahol három óráig túszként tartottak fogva minket, majd azt mondták, hogy maradhatunk a fedélzeten, vagy megpróbálhatunk visszarepülni a Stanstedre. Felszálltunk, aztán a gép Budán [vagyis Budapesten] landolt”. A többség egyébként vele ellentétben állítólag inkább Manchesterben maradt.

Jó lenne, ha „kaphatnánk vizet... vagy bármit”

Egy másik utas még az említett manchesteri kitérő közben írt arról, hogy min mentek keresztül. Ő a posztját kifejezetten a Ryanairnek címezte, meg is jelölte benne a légitársaságot:

Több mint két óra eltelt azóta, hogy Manchesterbe tereltek minket. Megértem, hogy a vihar nem az önök hibája, de jó lenne, ha kaphatnánk valami információt... vagy vizet... vagy bármit, amíg ezen a gépen csapdába estünk.

Arra, hogy a gép miért Budapestre repült vissza Stansted után, azt lehet a magyarázat, hogy a Liszt Ferenc reptérről hétfőn reggel is indulnia kellett egy járatnak Londonba. Ez a FlightAware adatai szerint 5.41-kor el is indult, és 7.21-kor sikeresen landolt a Stansteden, vagyis a Magyarországra visszaszállított utasok végül csak eljutottak Londonba. 

A BBC műsorvezetője is egy „pokoli” járatra került 

Ollie Yates, a BBC South West műsorvezetője is felidézett egy hasonló történetet hétfőn. Az ő gépe  Krakkóból ment volna a bristoli reptérre vasárnap, de már a járat indulása után közölték, hogy jó eséllyel máshol kell leszállniuk.

Aztán, amikor Bristolba érkeztek, a viharos időjárás ellenére mégis megpróbált leszállni a pilóta, ami pánikhoz vezetett. 

Nagyon sokan megrémültek, pánikba estek vagy sírtak. Rémisztő volt

– mondta a műsorvezető, aki „pokolinak” nevezte a járatot. Ezt a gépet végül a Stanstedre terelték át, ahol másodszorra sikerült leszállniuk.

Rovatok