Index Vakbarát Hírportál

A gázai túszok hozzátartozói megrohamozták az izraeli parlament ülését

2024. január 22., hétfő 17:34

Az izraeli parlament egyik bizottsági ülésére bejutott a Hamász fegyveresei által túszul ejtett gázai túszok rokonainak egy csoportja hétfőn Jeruzsálemben – írta a Reuters. Azt követelték a törvényhozóktól, hogy tegyenek többet szeretteik kiszabadításáért. A Reuters szerint a nagyjából húsz ember akciója erősödő belső ellenvéleményt jelez.

Az egyik demonstráló nő a Hamász október 7-i támadása során elrabolt három családtagjának fényképét tartotta a kezében.

Csak egyet szeretnék élve visszakapni, háromból egyet!

– mondta a nő a Knesset Pénzügyi Bizottságának ülésén.

Más tüntetők fekete pólóban táblákat tartottak a kezükben, amelyeken kifogásolták, hogy a képviselők itt ülnek, miközben a rokonaik életveszélyben vannak. „Engedjétek el őket most, most, most!” – skandálták.

Moshe Gafni, a Netanjahu koalíciójához tartozó ultraortodox zsidó párt vezetője, egyben a testület elnöke leállította a folyamatban lévő gazdasági tájékoztatót, igyekezett megnyugtatni a tüntetőket.

Gázában nagyjából 130 túsz maradt, Netanjahu elnök vasárnap elutasította a Hamász által a háború befejezésére és a túszok szabadon bocsátására vonatkozó feltételeket. Erről az Index részletesen beszámolt, amiről ide kattintva olvashat.

A túszok és az eltűnt személyek családjainak fóruma azt követelte az elnöktől, hogy egyértelműen mondja ki, nem engedik el a civileket, katonákat és másokat, akiket az októberi összeomlás során elraboltak.

Ha a miniszterelnök úgy dönt, hogy feláldozza a túszokat, vezető szerepet kell mutatnia, és őszintén meg kell osztania álláspontját az izraeli nyilvánossággal

– olvasható a közleményükben.

A demonstrálók Benjamin Netanjahu miniszterelnök tengerparti otthona, valamint a Knesset épülete előtt is táboroztak, a háború egyoldalú befejezését vagy a kemény jobboldali kormányt megbuktató választásokat követeltek.

Rovatok