Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu hallani sem akar a kétállami szuverenitásról

2024. január 22., hétfő 07:39

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton Gáza jövőjéről tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel. Elutasította a palesztin szuverenitást követelő felhívásokat és kijelentette, hogy Izrael biztonsági szükségletei összeegyeztethetetlenek a palesztin államisággal.

„Nem kötök kompromisszumot a Jordán folyótól nyugatra fekvő terület teljes izraeli biztonsági ellenőrzéséről, ez pedig nem egyeztethető össze a palesztin államisággal” – írta rövid, héber, egysoros bejegyzésében Netanjahu az X közösségi oldalán, utalva Ciszjordániára és a Gázai övezetre, ahol Izrael az október 7-i terrortámadás óta harcol a Hamász ellen. 

Biden és vezető tisztségviselői – köztük Antony Blinken külügyminiszter, aki a múlt héten Izraelbe és a térségbe látogatott – azt hangsúlyozták a találkozón, hogy egy palesztin állam létrehozása Izrael biztonságának garantálásával az egyetlen módja annak, hogy végre béke és stabilitás álljon be a Közel-Keleten – írja a CNN

Antonió Guterres, az ENSZ főtitkára vasárnap „elfogadhatatlannak” nevezte a kétállami megoldás elutasítását. 

Amíg az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar azt szorgalmazza, hogy Izrael csatlakozzon a Hamásszal folytatott tárgyalások következő szakaszához, addig Netanjahu a hétvégén nyilvánosan is elutasította a Hamász által a Gázai övezetből való további izraeli túszok szabadon bocsátásának feltételeit, vagyis: a háború befejezését, az izraeli erők kivonását a palesztin enklávéból és még több palesztin szabadon bocsátását az izraeli börtönökből.

Ha ebbe belemegyünk, katonáink hiába estek el. Ha ebbe belemegyünk, nem leszünk képesek garantálni polgáraink biztonságát

– jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Most akkor mondta, vagy nem mondta?

Nagy a nyomás Netanjahun, hiszen legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok, de a nemzetközi közösség is azt kéri, hogy tegye lehetővé egy életképes palesztin állam létrehozását, és garantálja Izrael biztonságát. Ezt a nyomást csak fokozzák az előrehozott választások és az, hogy szombaton ezrek vonultak Tel-Aviv utcáira. A miniszterelnök kritikusai szerint Netanjahu szándékosan meghosszabbítja a háborút, hogy hatalmon maradhasson.

A CNN információi szerint Netanjahu palesztin szuverenitásról szóló nyilatkozata ellentétes az egy nappal korábbi telefonbeszélgetésben közöltekkel, amikor azt mondta Bidennek: nem zárja ki a palesztin állam lehetőségét. Ekkor Biden is úgy látta, hogy Netanjahut meg lehet győzni a kétállami megoldásokról. Az izraeli miniszterelnök hivatala azonban egyértelműen fogalmazott közleményében, amikor tudatta, hogy Netanjahu álláspontja változatlan, nem tudja elfogadni a palesztin szuverenitási követeléseket. 

Így továbbra is nyitott a kérdés, hogy a háború utáni Gázát hogyan fogják kormányozni, de Netanjahu egyértelműen és régóta ellenzi a kétállami megoldást.

Rovatok