Index Vakbarát Hírportál

A brit külügyminiszter is a svéd NATO-csatlakozásról győzködte Orbán Viktort

2024. január 23., kedd 12:51

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon megbeszélést folytatott David Cameron brit külügyminiszterrel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A tárgyalásról közösségi oldalán beszámolt David Cameron is. A jelenlegi külügyminiszter és korábbi brit kormányfő azt írta: Svédország gyors NATO-csatlakozásának fontosságáról tárgyaltak.

David Cameron azzal érvelt, hogy a szövetség és az euroatlanti térség biztonságosabb, a NATO pedig erősebb lenne Svédország csatlakozásával.

A brit tárcavezető kitért Ukrajna támogatásának ügyére is.

A svéd miniszterelnök Magyarországra jön

Megírtuk, hogy Orbán Viktor szerdán magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét.

Mint Havasi Bertalan közölte, a kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.

Sajtóinformációk szerint a török parlament a héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Az MSZP ezután kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

Lesz-e svéd NATO-csatlakozás?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző héten azt mondta, a magyar kormány még mindig arra vár, hogy a svéd kormány megkeresse őket bizonyos konfliktusok miatt.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy Svédország a szövetség nyári csúcsáig biztosan belép a tagok közé. Az Index ezzel kapcsolatban szintén a Kormányinfón megkérdezte: megszavazza-e ezt addig a Magyar Országgyűlés?

Gulyás Gergely azt mondta: úgy látszik, hogy a svédeknek nem olyan fontos ez, mert a kormányt nem keresték, a bizalom erősítéséhez kapcsolatfelvételre van szükség, mert vannak aggályok a svédekkel szemben.

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter nem sokkal korábban szintén arról beszélt, hogy „a svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között, ezzel megnyugtatva azon magyar parlamenti képviselőket is, akiknek kétségeik és aggályaik vannak. A kulcs tehát a magyar–svéd politikai párbeszéd.”

Rovatok