Index Vakbarát Hírportál

Klaus Iohannis: Bukarest legfőbb célja a keleti szárny további erősítése

2024. január 23., kedd 17:10

A román államfő szerint az idei romániai és európai parlamenti választások eredményének a román társadalom demokratikus érettségét kell tükröznie, Románia nem fogja megengedni, hogy értékrendjét szélsőséges irányzatok kezdjék ki.

Iohannis – akinek eltűnését néhány napja jelentették a rendőrségen – keddi beszédében, melyet a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt mondott, felvázolta a román külpolitika 2024-es céljait.

Bukarest tovább akarja erősíteni stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal, ugyanakkor aktív szerepvállalással akarja érdekeit érvényesíteni az EU-ban és a NATO-ban

– mondta, majd hozzátette, hogy „Románia európai stratégiai partnereivel – köztük Magyarországgal is – fejleszteni akarja kétoldalú kapcsolatait” – írja az MTI.

Az államfő kiemelte: a NATO washingtoni csúcsértekezletén Bukarest legfőbb célja a keleti szárny további erősítése, kiváltképp a Fekete-tenger stratégiai jelentőségének tudatosítása. Üdvözölte, hogy az Egyesült Államok először fogadott el külön stratégiát a Fekete-tenger térségére.

Elmondta, hogy Románia továbbra is támogatja a háború sújtotta Ukrajna szabadságát, szuverenitását és az „ország területi épségét bátran védelmező ukrán lakosokat”. A háború befejezésével kapcsolatban a román álláspont nem változott:

csak Ukrajna dönthet arról, hogy mikor és milyen paraméterek mellett kezdődjenek az esetleges béketárgyalások 

– szögezte le a román államfő.

A közel-keleti válsággal kapcsolatban Iohannis rámutatott: Románia határozottan elítélte a Hamász agresszióját, ugyanakkor álláspontja szerint a tartós békét csak olyan politikai megállapodás hozhatja el, amely elismeri Izrael önvédelemhez, illetve a palesztinok önálló államhoz való jogát.

Rovatok