Index Vakbarát Hírportál

Négy új atomreaktort épít Ukrajna

2024. január 25., csütörtök 16:13

Az orosz–ukrán háború miatt kieső energiakapacitást, a zaporizzsjai erőmű veszteségét négy új reaktorral szeretné megoldani Ukrajna, amelyek építési munkálatai már idén elkezdődhetnek. A hmelnickiji atomerőműben felépíteni kívánt reaktorok fele Bulgáriából importált orosz berendezésekre épül majd.

Ukrajna négy új reaktor építési munkálatait kezdi meg, várhatóan még idén nyáron vagy ősszel – mondta German Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter a Reuters hírügynökségnek csütörtökön. Az Oroszországgal vívott háború miatt kieső energiakapacitást kívánja kompenzálni az ország. Mind a négy reaktort a nyugat-ukrajnai Hmelnickijben található atomerőműben építik fel.

Bulgáriából importált orosz gyártású berendezésekre épül a blokkok fele, amelyek magukban foglalják a reaktorokat és a kapcsolódó berendezéseket is, a másik két blokk a Westinghouse erőműgyártó nyugati technológiáját használja majd. Kijev az általa korábban előrejelzettnél agresszívabb ütemtervet követhet, így már idén nyáron megkezdődhetnek a munkálatok.

A 3. és 4. (Hmelnyickij) blokkal kompenzálni akarjuk Zaporizzsját, és most bolgár partnereinkkel tárgyalunk a megvásárolni kívánt két reaktorról

– mondta Haluscsenko.

Az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta folyamatos figyelem övezi az ukrán erőműveket, amelyek jelentős kockázatot rejtenek magukban, tavaly ősszel a hmelnickiji atomerőmű tőszomszédságában lelőtt orosz drónok maradványai a magyar határtól nem is olyan távoli létesítményben is kárt tettek.

Az 1980-as években kezdődött Hmelnickijben a 3. és 4. reaktor építése, a munkálatok viszont befagytak. Ukrajna 1991-es, Szovjetuniótól való függetlenedését követően három új atomreaktort épített: egyet-egyet a zaporizzsjai, hmelnickiji és rivnei atomerőműben.

Ukrajna a szovjet időkből való VVER–1000-es blokkok építése mellett meg akarja kezdeni az építési előkészítési munkákat két modern, nyugati AP–1000-es blokk elhelyezésére, szintén Hmelnickijben. Az ukrán Energoatom atomenergia-cég és a Westinghouse megállapodást írt alá decemberben Hmelnickij 5. erőművének berendezésvásárlásáról.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük – ebben az írásunkban.

Rovatok