Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas pénzbüntetésre ítélték Donald Trumpot

2024. január 27., szombat 07:31

Donald Trump volt amerikai elnöknek több mint 83 millió dollár kártérítést kell fizetnie E. Jean Carroll írónőnek, amiért többször rágalmazta őt.

Pénteken az esküdtszék meghozta a döntést, hogy Donald Trump volt amerikai elnöknek több mint 83 millió dolláros rágalmazási kártérítést kell fizetnie E. Jean Carrollnak – írja az NBC News.

A kilencfős esküdtszék a New York-i szövetségi bíróságon 13:40-kor kezdte meg a tanácskozást, és alig három óra alatt hozták meg az ítéletet.

A 83 millió dolláros kártérítés az alábbi tételeket tartalmazza:

A volt amerikai elnök Carroll záróbeszéde alatt kiviharzott a tárgyalóteremből. Saját ügyvédje záróbeszédére visszatért, de délután 4 órakor, az esküdtszék döntése előtt elhagyta a bíróság épületét.

Erről nem sokkal később posztolt a közösségi médiaplatformján, a Truth Socialön.

Abszolút nevetséges!

– írta, hozzátéve, hogy fellebbezni fog. „EZ NEM AMERIKA!” – tette hozzá Trump.

Ügyvédje, Alina Habba újságíróknak azt mondta, hogy az ítélet „bűzlik”, és az ügyet az „igazságszolgáltatási rendszer megsértésének” nevezte.

Carroll nem beszélt az újságírókkal, amikor elhagyta a bíróság épületét, de később kiadott egy nyilatkozatot, amelyben ez állt:

Ez egy nagy győzelem minden nő számára, aki feláll, amikor leütik, és egy hatalmas vereség minden zsarnok számára, aki megpróbált egy nőt lent tartani.

Ügyvédje, Roberta Kaplan szerint az ítélet azt bizonyítja, hogy a törvény mindenkire vonatkozik az országban, még a gazdagokra, a híres emberekre és a volt elnökökre is. „Köszönjük az esküdtszéknek, hogy kiállt E. Jean és a jogállamiság mellett” – tette hozzá.

Trumpot már korábban is felelősnek találták Carroll rágalmazásáért, amikor még elnök volt, mivel kigúnyolta azt az állítását, hogy szexuálisan zaklatta őt, így ennek az esküdtszéknek csak az volt a feladata, hogy megállapítsa, mennyi kártérítést kell fizetnie. Kaplan legalább 24 millió dolláros kártérítést kért az esküdtszéktől.

Rovatok