Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok jóváhagyta: 23 milliárd dollár értékben vásárolhat F–16-os vadászgépeket Törökország

2024. január 27., szombat 12:04

Az Egyesült Államok bejelentette, F–16-os vadászrepülőgépeket ad el Törökországnak. A 23 milliárd dolláros megállapodásra csak azt követően kerülhetett sor, hogy Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát.

Törökország 40 darab új F–16-os vadászgépet vásárolhat az Egyesült Államoktól, amely további 79 repülőgépet is modernizál a jelenlegi török légiflottában – közölte az amerikai külügyminisztérium.

The Guardian emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok

addig nem engedélyezte a vadászgépek eladását Törökországnak, amíg a törökök nem írták alá Svédország NATO-csatlakozását.

A napokban történt ugyanis, hogy hivatalossá vált a török parlament döntése, miszerint jóváhagyják Svédország NATO-tagságát. Recep Tayyip Erdogan török elnök már korábban összekapcsolta a ratifikációt azzal, hogy Törökország vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól.

Az USA külügyminisztériuma közölte, átadta a hivatalos értesítést az eladásról a kongresszusnak, amelynek 15 napja van arra, hogy kifogásolja azt. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a megállapodás érvényes.

A The Guardian hangsúlyozta: a kongresszus feltehetően jóváhagyja a terveket, bár azok ellen Görögország felszólalt (mivel területi vitában áll Ankarával). Az Egyesült Államok ugyanakkor közölte, hogy 40 darab F–35-öst Görögországnak ad el 8,6 milliárd dollárért, ami enyhítheti a görögök aggályait. 

Ahogy azt a portál is kiemelte, Svédország NATO-tagsága már csak Magyarországon múlik, Orbán Viktor korábbi kijelentésével ellentétben a magyarok az utolsó olyan NATO-szövetségesek, akik még nem ratifikálták Svédország csatlakozását. Kövér László ezzel kapcsolatban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány több tiszteletet várna Svédországtól, amely többször is pocskondiázta az országot. Mint mondta, „már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen”.

Erre Svédország külügyminisztere, Tobias Billström azt válaszolta, hogy külügyminiszterként sosem sértegette Magyarországot.

(Borítókép: Török F–16-os vadászgépek egy légi bemutatón Isztambulban 2023. október 27-én. Fotó: Berk Ozkan / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok