Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének támogatását

2024. január 27., szombat 06:51 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) nyújtott további támogatását a vizsgálat idejére, amelyet az UNRWA azon közlések ügyében indított, amelyek szerint munkatársai közül többen érintettek voltak a Hamász palesztin szélsőséges szervezet 2023. október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadásában.

Az Egyesült Államok átmenetileg felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének további támogatását – áll a washintoni külügyminisztérium hivatalos közleményében. 

A washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye szerint az amerikai kormány „rendkívüli aggodalmának” adott hangot az értesülés nyomán, miszerint a palesztinok segélyezésével foglalkozó ENSZ-szervezet 12 munkatársa volt érintett az Izrael elleni támadásban.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Washington a további intézkedésekkel megvárja azt, hogy az ENSZ milyen lépéseket tesz, és hozzátették, hogy a vizsgálat szükségességéről csütörtökön egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Az Egyesült Államok üdvözli, hogy a világszervezet az feltételezések kivizsgálása mellett döntött, és hogy António Guterres határozott lépéseket ígért arra az esetre, ha bebizonyosodik a világszervezet alkalmazottainak érintettsége a palesztin terrortámadásban – olvasható.

Az amerikai közlemény szerint a washingtoni adminisztráció egyeztetett az ügyről az izraeli kormánnyal is, amelytől szintén információt kért a feltételezésekkel kapcsolatban.

Az UNRWA kritikusan fontos szerepet játszik a palesztin embereknek nyújtott létfontosságú segélyek eljuttatásában

– áll az amerikai külügyi közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a szervezet munkája „életeket mentett, és fontos, hogy az UNRWA megfelelő lépéseket tegyen a feltételezéseket illetően, és tegye meg a szükséges korrekciókat, ideértve eljárásainak felülvizsgálatát”.

Rovatok