Index Vakbarát Hírportál

Munkába várja az európai fiatalokat a londoni polgármester

2024. január 28., vasárnap 10:41

A brexit okozta gazdasági és kulturális károk enyhítése érdekében egy „ifjúsági mobilitási megállapodás” megkötését javasolta az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a londoni polgármester. Felvetése természetesen a magyar fiatalokat is érinti.

Támogatja az uniós országokkal kötendő, személyre szabott egyezményeket, és a brit kilépés utáni, az utazást és munkavállalást korlátozó vízumszabályok módosítását – jelentette ki a Guardian Observer mellékletének nyilatkozó Sadiq Khan, London főpolgármestere.

Nézete arra utal, hogy a Munkáspárt Khan vezetésével erősen Európa-párti, brexitellenes kampányt folytat majd a májusban esedékes polgármester-választás előtt. Annak ellenére, hogy nem támogatja az újbóli csatlakozást az EU-hoz, már korábban „pragmatikus vitát” sürgetett arról, hogy az Egyesült Királyság jövőre, amikor újra kell tárgyalni a brexitmegállapodás feltételeit, csatlakozzon-e ismét az egységes piachoz és vámunióhoz.

Keir Starmer munkáspárti vezető ellenezte ugyan a brexitet, de attól tartva vonakodik bírálni, nehogy megsértse saját, a kilépést támogató munkáspárti szavazóit. Hivatala tisztában van Khan álláspontjával, de nem próbálta meghiúsítani nyilvánosságra hozatalát.

A harmadik négyéves ciklusára pályázó Khan legerősebb kihívója minden jel szerint a konzervatív és erősen brexitpárti Susan Hall lesz.

A nőt három éve, 2021-ben még tory párttársai is bírálták, amiért egyenlőségjelet tett a Capitoliumot megrohamozó, szélsőséges Trump-követők és az uniós kilépést ellenző brit politikusok között.

Egy cambridge-i gazdaságkutató intézet egyébként 140 milliárd fontra becsüli azt a veszteséget, amit a brexit okozott a brit gazdaságnak. A tanulmányt történetesen Sadiq Khan rendelte meg.

London európai város, és az is marad

„Szerintem Sadiq emberei tisztában vannak azzal, hogy a londoni szavazók többsége mennyire brexitellenes, és érthető módon őket akarják megszólítani” – állítja egy munkáspárti forrás. Egy másik, a polgármesterhez közelálló forrás szerint 1,2 millió, uniós országból származó szavazó jogosult véleményt nyilvánítani a polgármester-választáson.

Friss felmérések szerint a megkérdezettek zöme kudarcnak tartja a brexitet, amely Khan szerint a leginkább a brit fővárost sújtja. Ezzel párhuzamosan nő azoknak a száma, akik szerint szorosabb kapcsolatot kell kialakítani az unióval.

A polgármester egyértelműen támogat egy olyan ifjúsági mobilitási programot, amely gazdasági, kulturális és társadalmi szempontból egyaránt előnyös a britek számára.

Lehet, hogy az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak, de London európai város, és mindig az is marad

– érvelt Khan.

Olyan kölcsönös szabályozást szorgalmaz, ami lehetővé teszi, hogy a fiatalok korlátozások nélkül tanulhassanak, utazhassanak, és helyezkedhessenek el a kulcsfontosságú ágazatok betöltetlen helyein – az Egyesült Királyságban és az EU-ban egyaránt.

Munkaerő híján lehúzhatják a rolót

Hasonló elképzeléseket vetett fel tavaly nyáron George Eustice. A volt tory kabinetminiszter, nem mellékesen vezető brexitpárti politikus, arra szólította fel Rishi Sunak kormányát: haladéktalanul kezdjen kétoldalú tárgyalásokat az uniós tagországokkal annak érdekében, hogy a 35 év alatti európai fiatalok kétéves munkavállalási vízumhoz juthassanak – természetesen a kölcsönösség jegyében.

Eustice szükségesnek tartja a „brexit utáni megbékélést”.

Vizsgálja egyfajta ifjúsági mobilitási program lehetőségét – közölte a brit belügyminisztérium

Khan szerint egy új rendszer kivált a vendéglátásban lehet előnyös, amely hagyományosan az uniós munkavállalókra támaszkodik, akik viszont nem felelnek meg az új, pont alapú bevándorlási rendszer szerinti mércéknek.

A cambridge-i elemzés alapján a brexit következtében összesen kétmillióval csökkent a munkahelyek száma az Egyesült Királyságban – ezen belül Londonban háromszázezerrel, ami vállalkozások megszűnését vonhatja maga után.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok