Index Vakbarát Hírportál

Uniós tisztviselő: A kiszivárgott dokumentum csak a magyar gazdaság helyzetét ismerteti

2024. január 29., hétfő 21:10

A kiszivárgott és a médiában is hozzáférhető európai tanácsi dokumentum nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, és nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem – közölte egy magas rangú uniós tisztségviselő hétfőn az MTI-vel.

A Financial Times című brit üzleti napilap vasárnap késő este online publikált cikkében egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentumra hivatkozva azt írta, az EU végleg megvonhat minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót emel az Európai Unió többéves pénzügyi keretéből (MFF) Ukrajnának szánt pénzügyi támogatással szemben.

Az uniós diplomata közlése szerint a Financial Times cikkében hivatkozott dokumentum az Európai Tanács titkársága által saját használatra írt háttéranyag, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét ismerteti.

Az említett dokumentum egy tényanyag, amely nem tükrözi a többéves pénzügyi keretről folyó tárgyalások helyzetét a tagállami és uniós tárgyalók között, sem az uniós vezetők szintjén. A feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, és nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem.

A többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások folyamatban vannak, és mindig is a 27 EU-tagállam számára elfogadható kompromisszum megtalálására irányulnak. A tagállami és uniós tárgyalók és az EU vezetői közötti tárgyalások a párbeszéd, a konzultáció és a kompromisszum elvein alapulnak, mindenki érdekében – tette hozzá.

Nem először fordul elő

Magyarország gazdaságának szándékos gyengítésével, a befektetők bizalmának aláásásával, a forint tudatos értéktelenítésével és persze a teljes hazánknak járó uniós források befagyasztásával gyakorolna nyomást hazánkra az Európai Unió, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem „áll be a sorba” és továbbra sem támogatja az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadását abban a formában, ahogy Brüsszel szeretné – írta hétfőn a Financial Times egy előkészítés alatt lévő tanácsi dokumentumra hivatkozva.

Nem először fordul elő, hogy az Európai Unió megzsarolja Magyarországot, most mindössze ennek formája tér el a korábbiaktól

– fogalmazott a Mandiner megkeresésére Kovács Zoltán. Az államtitkár rámutatott, sok dolog tisztázatlan a cikk körül, és az is biztos:

az ilyen cikkek megjelenése sosem a véletlen műve.

„Nem tudjuk, pontosan milyen forrásokra hivatkozott a Financial Times, a lapnak kiszivárgott dokumentum sem látott napvilágot, de az uniós intézmények és tisztviselők cáfolatai sem tolongtak. Sok tehát a kérdőjel az üzleti lap értesülése körül, de egy biztos, az ilyen típusú cikkek nem véletlenül születnek” – fogalmazott a Mandiner megkeresésére Kovács Zoltán.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: Magyarországot nem először próbálják zsarolni azért, mert nem úgy táncolunk, ahogy Brüsszel fütyül. Most az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segély miatt,

de korábban a migrációval kapcsolatos álláspontunk megváltoztatását is hasonló módszerekkel próbálta kiharcolni Brüsszel.

Magyarország megzsarolása nem újkeletű, annak mindössze a formája változott azzal, hogy az ország gazdasági ellehetetlenítésével fenyegetőznek. Magyarország ugyanakkor nem enged ezeknek a próbálkozásoknak – összegezte az államtitkár.

Rovatok