Index Vakbarát Hírportál

Kemény fenyegetést küldött Magyarországnak az Európai Unió

2024. január 29., hétfő 08:05 | aznap frissítve

Egy kiszivárgott brüsszeli terv alapján az uniós tagállamok vezetői célzottan szabotálnák a magyar gazdaságot, amennyiben Orbán Viktor magyar miniszterelnök megvétózza az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A források visszatartásával elbizonytalanítanák a pénzügyi befektetőket, ami hosszú távon a forint gyengülését idézné elő. A magyar kormány szerint továbbra sem engednek a politikai nyomásgyakorlásnak.

Egy kiszivárgott uniós dokumentum szerint Brüsszelben felvázoltak egy olyan stratégiát, amelyben kifejezetten Magyarország gazdasági gyengeségeit vennék célba, amennyiben Orbán Viktor megvétózná az Ukrajnának szánt segélycsomagot – számolt be róla a Financial Times.

A brit lap úgy tudja, hogy Brüsszel egy bizalmas tervet dolgozott ki, amelyben lényegében szabotálnák a magyar gazdaságot, előidézve a befektetői bizalom összeomlását, a forintos deviza meghátrálását és a hitelfelvételi költségek megugrását.

Az uniós tisztviselők szerint, ha a február 1-jei csúcstalálkozón nem születik megállapodás Ukrajna támogatásáról, úgy a tagállamok vezetői nyilvánosan is megfogadnák, hogy végleg leállítják a Budapestnek szánt uniós támogatásokat. A források nélkül „a pénzügyi piacok, valamint az európai és nemzetközi vállalatok kevésbé lennének érdekeltek abban, hogy Magyarországon fektessenek be”.

Egy ilyen büntetés „gyorsan kiválthatja az államháztartási hiány finanszírozási költségeinek további növekedését és a valuta csökkenését”

– hangsúlyozták a dokumentumban.

Bóka János, Magyarország uniós ügyekért felelős minisztere a Financial Times kérdésére elmondta, hogy nem tudnak pénzügyi fenyegetésről, de országa „nem enged a nyomásnak”. A politikus hozzátette, hogy kompromisszumos megoldásként szombaton egy új javaslatot küldtek Brüsszelnek. Leszögezték, hogy „nyitottak arra, hogy az uniós költségvetést Ukrajna támogatására felhasználják, sőt, akár egy közös adósságot is kibocsáthat annak finanszírozására, ha más kikötésekkel egészítik ki, amelyek lehetőséget adnak Budapestnek arra, hogy később meggondolja magát.″

A cikkben felidézték, hogy az Európai Unió már korábban is élt a pénzügyi nyomásgyakorlás eszközével. Példaként említették Magyarország és Lengyelország esetét a jogállamisági viták kérdésében. 

Politico szerint Brüsszel azzal is fenyegeti Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja „a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról szóló” megállapodást a február 1-jei csúcstalálkozón. Az egyik uniós tisztviselő egy magyar mondást kölcsönözve úgy fogalmazott, ha az EU élne az úgynevezett 7. cikkelyben foglaltakkal – ami a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, és az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár –, így a lap szerint „Orbán Viktor a béka segge alá kerülne. „Ez nagyjából összefoglalja, hogy hol tart a bizalom Orbán Viktor és más vezetők között” – fűzte hozzá a neve elhallgatását kérő politikus.

A magyar kormány szerint zsarolás történik

A Financial Times értésülésére Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált az X-en. 

Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy van egy kompromisszumos javaslatunk.

– idézte fel a politikus a Bóka János szombati ajánlatát. 

Orbán Balázs szerint már titkolni sem próbálják, hogy zsarolás történik. „Most már kristálytiszta: ez zsarolás, és semmi köze a jogállamisághoz. Most már nem is próbálják titkolni. Bármi is történjen, Brüsszelben változásra van szükség!″ – írta. 

Bóka János szintén zsarolásról írt Facebook-oldalán a saját reakciójában. Kifejtette: az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja – tette hozzá.

„Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék. Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged″ – fogalmazott a tárcavezető.

Varga Judit is üzent: „Jól figyelj, Brüsszel!″

Varga Judit Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Brüsszel a Financial Times címlapján fenyegette meg Magyarországot azzal, hogy „ha nem adunk pénzt hitelből Ukrajnának, akkor majd ők sem adnak nekünk forrásokat″.

Brüsszel mindig is így működött: zsarolnak minket az illegális migráció megállítása, az LMBTQ-őrület visszaverése és a háború elutasítása miatt. Ezt már a bizottság elnöke sem tagadja. Tárgyalás helyett zsarolás, konstruktív párbeszéd helyett fenyegetés

– fogalmazott.

A politikus bejegyzése szerint úgy tűnik, már hetes cikkelyes „szappanopera″, meg Sargentini sem kell a brüsszeli liberálisoknak, hogy előjöjjön belőlük a birodalmi diktatúra hangja. „Már csak odaszólnak, mint a kocsmában, hogy fogjuk be, különben baj lesz" - tette hozzá.

„Nem fogjuk be! Sőt, egyre hangosabbak leszünk Németországban, Franciaországban, Belgiumban és szerte az EU-ban. Jól figyelj, Brüsszel: Magyarország soha nem enged a zsarolásnak! Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni″ – hangsúlyozta az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke és a kormánypártok EP-kampányának listavezetője.

Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére sem változtatna

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor az EU-n belül egyedüliként vétózta meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást decemberben. Magyarország azon kísérletét, hogy az Ukrajnának nyújtott finanszírozást éves részletekre ossza fel, a legtöbb tagállam fővárosa elutasította.

A magyar miniszterelnök decemberben a Kossuth rádióban azt mondta, a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva kellett megvétózni az 50 milliárd eurós támogatást, melynek jövőjét újratárgyalják a februári csúcstalálkozón.

Der Spiegelben olyan információk is megjelentek, amelyek szerint az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt még van remény arra, hogy megállapodás szülessen az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról. A német lap szerint Magyarország múlt hét szerdán, a vezető diplomaták zárt körű találkozóján bejelentette, nem ellenzi egy újabb ötmilliárd eurós forrás létrehozását 2024-re. A Der Spiegel úgy tudja, hogy a találkozón a magyar küldött kijelentette, az Orbán-kormány nem fizetne be az Ukrajna Segélyezési Alapba, de Orbán Viktor kormánya nem akarja aktívan blokkolni a szervezetet.

Az Indexnek Paczolay Máté külügyi szóvivő elmondta, Magyarország nem járul hozzá újabb uniós pénzek fegyverszállításokra való költéséhez. „Értjük a nyomásgyakorlást, értjük az álhírek terjesztését. Minden hiába, az álláspontunk világos” – nyilatkozta az Indexnek Paczolay Máté. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője idézte Szijjártó Péter nyilatkozatát, mely szerint

Magyarország nem járul hozzá újabb uniós pénzek fegyverszállításokra való költéséhez, és nem is vagyunk hajlandóak pénzügyi terheket viselni azért, mert mások fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok