Index Vakbarát Hírportál

Politico: minden eddiginél jobban megfenyegette Magyarországot az Európai Unió

2024. január 26., péntek 09:43

Brüsszel azzal fenyegeti Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja „a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról szóló” megállapodást a február 1-jei csúcstalálkozón.

Politico szerint az egyik uniós tisztviselő egy magyar mondást kölcsönözve úgy fogalmazott, ha az EU élne az úgynevezett 7. cikkelyben foglaltakkal – ami a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, és az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár –, így a lap szerint „Orbán Viktor a béka segge alá kerülne”.

„Ez nagyjából összefoglalja, hogy hol tart a bizalom Orbán Viktor és más vezetők között” – fűzte hozzá a a neve elhallgatását kérő politikus.

Öt európai tisztviselő és diplomata szerint az EU készen áll arra, hogy lépéseket tegyenek Budapest ellen.

Ha Orbán Viktor a februári csúcstalálkozón ismét blokkolja a megállapodást, akkor a 7. cikkely alkalmazása Magyarország szavazati jogának megfosztására valós lehetőséggé válhat

– mondta az egyik uniós diplomata.

Az Indexen megírtuk, hogy decemberben Orbán Viktor az EU-n belül egyedüliként vétózta meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatástMagyarország azon kísérletét, hogy az Ukrajnának nyújtott finanszírozást éves részletekre ossza fel, a legtöbb nemzeti főváros elutasította.

A magyar miniszterelnök decemberben a Kossuth rádióban azt mondta, a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva kellett megvétózni az 50 milliárd eurós támogatást, melynek jövőjét újratárgyalják a februári csúcstalálkozón.

Rovatok