Index Vakbarát Hírportál

Politico: Budapest kész feladni az Ukrajna finanszírozásával szembeni ellenállását

2024. január 17., szerda 08:15

Budapest jelezte az EU-nak, hogy kész feloldani az Ukrajna finanszírozásával szembeni ellenállását – írja a Politico. A brüsszeli lap szerint eközben folytatódnak a tárgyalások a lehetséges kompromisszumokról.

Orbán Viktor decemberben megakadályozta a háború sújtotta országnak szánt 50 milliárd eurós, négy évre szóló finanszírozási csomagot, ami arra késztette Európa vezetőit, hogy fontolóra vegyék a blokk egységének megbontását és Magyarország megkerülésével jussanak dűlőre.

Azóta azonban mindkét fél visszahúzódott és most kényes kötéltáncot járnak arról, hogyan lehet a döntést úgy meghozni a február 1-jei csúcstalálkozón, hogy Orbán Viktor se vétózza meg azt.

Miközben Brüsszel mutatott némi hajlandóságot arra, hogy Orbán Viktornak bizonyos engedményeket tegyen, a legtöbb nemzeti főváros elutasította Magyarország azon kísérletét, hogy az Ukrajnának nyújtott finanszírozást éves részletekre ossza fel, amelyekhez évente egyhangú jóváhagyásra lenne szükség.

Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Orbán Viktor minden évben blokkolhatná az Ukrajnának nyújtott uniós finanszírozást – vagy engedményeket kényszeríthetne ki Brüsszeltől vétója feloldásáért.

„Nagyon valószínűtlen, hogy a tagállamok elfogadnának egy olyan megoldást, amely lehetőséget ad Magyarországnak a rendszeres zsarolásra” – mondta egy anonimitását kérő uniós diplomata a Politicónak. Rámutattak, hogy ez ellentétes az EU hétéves költségvetésének logikájával.

A decemberi csúcstalálkozó ébresztő volt

– mondta egy uniós diplomata. Ennek egyik oka, hogy brüsszeli körökben úgy vélik, a magyar miniszterelnöknek elfogytak az eszközei, ami az „EU túszul ejtését” illeti. 

Akkor mi lehet a megoldás?

Első körben az a felvetés, hogy „minden végső kompromisszumnak tartalmaznia kell némi engedményt Magyarországnak – eleget ahhoz, hogy Orbán Viktor győzelmet könyvelhessen el otthon”. Nagyjából ez történt Ukrajna EU-csatlakozásának szavazásánál is.

Két diplomata is jelezte, hogy egy második vétó az Ukrajnának nyújtott támogatással szemben arra késztetné az unió tagországait, hogy az úgynevezett 7. cikkely második bekezdése szerinti eljárást kezdeményezzék Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az Európai Tanácsban.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Orbán Viktor vezető tanácsadói még mindig próbálnak kompromisszumot kötni, miközben Ukrajna finanszírozási igénye egyre kétségbeesettebbé válik. Bár még mindig nincs megállapodás arról, hogy milyen engedményeket kínáljanak Magyarországnak cserébe, és mit fogadhat el, de valószínűleg egyre közelebb jutnak az érdekek egymáshoz, hiszen az

Európai Unió most már biztos abban, hogy a következő hetekben létrejöhet az alku.

– írja a Politico.

Rovatok