Index Vakbarát Hírportál

Óriási árvíz jöhet Amerikában, 15 millió embert is érinthet

2024. január 29., hétfő 09:50

Szélsőséges időjárás jellemzi az Egyesült Államokat: amíg Nyugaton rekordmelegre számítanak, addig az északkeleti partvidéken havazik és téli viharokra kiadott riasztások vannak érvényben.

Az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén több helyen téli időjárási figyelmeztetések vannak érvényben – írja az ABC News. Mint írták,

15 millió amerikai otthona van árvízvédelmi készültség alatt,

további nyolcmillió ember a téli és havas időjárás miatt kiadott riasztást figyelte vasárnap, mivel az előrejelzések szerint egész napos záporokat hoz az északkeleti part menti vihar.

A dinamikus vihar hideg levegővel találkozik, így a magasabban fekvő területeken jelentős az esélye, hogy az eső helyett havazás alakuljon ki. A téli időjárásra vonatkozó figyelmeztetések több helyen vannak érvényben az északkeleti régióban, viharriasztás van kiadva Massachusetts, New York, Vermont és New Hampshire egyes részein. A sarkvidéki hidegfront nem nagyon akar távozni, több millió ember életét nehezíti meg hetek óta a szokatlanul zord időjárás.

Hétfő reggel keleten a vihar már elvonulóban van, de előfordulhat még néhány hózápor, ami az utakat hétfő reggelre csúszóssá, veszélyessé teheti. Amerika nagy részét a hétvégén zord időjárás sújtotta, heves esőzések, viharos szél és gyakori villámlás fenyegette a délnyugati államokat, míg Alabamában, Georgiában és a Florida közelében tornádóveszély volt.

Nyugaton rekordmeleg az időjárás, a hőmérséklet a legutóbb 60-as és 70-es években mértekhez hasonlóan alakul San Franciscótól Seattle-ig, többtucatnyi városban rekordmagas hőmérséklet várható. A szép idő azonban az előrejelzések szerint a hét közepére véget ér, ugyanis az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön érkezik a következő viharrendszer a nyugati partra.

(Borítókép:  A Bonnie és Clyde hídként ismert FM 2854-es híd látható 2024. január 25-én, Conroe-ban. Fotó: Melissa Phillip / Houston Chronicle / Getty Images)

Rovatok