Index Vakbarát Hírportál

Kiszámolták, pontosan mennyi az amerikai álom ára

2024. január 30., kedd 21:02

Az amerikai álom beteljesedéséhez éves szinten komoly jövedelemre kell szert tenni ahhoz, hogy egy négytagú család kényelmesen, gond nélkül megéljen. Legalábbis ezt állítja egy pénzügyi guru, aki koravénen vonult nyugdíjba.

Kétszázharmincezer dollár, napi árfolyamon csaknem 83 millió forint, azaz alsó hangon havonta nettóban csaknem hétmillió nem elég ahhoz, hogy San Francisco környékén egy átlagos család ne szenvedjen hiányt semmiben – ezt számította ki az egyik legnagyobb befektetési szolgáltató, a Goldman Sachs volt elemzője.

A most 46 éves Sam Dogen több mint egy évtizede, 2012-ben azzal került a címlapokra, hogy alig 34 évesen – hárommillió dolláros nettó vagyonnal – megelégelte a munkát, és nyugdíjba vonult.

A kétgyermekes apa – az Ezt vedd, ne azt című, tavalyelőtt megjelent befektetési sikerkönyv szerzője – azóta korábbi munkájában szerzett tapasztalatai alapján a részvényekből, kötvényekből és ingatlanokból szerzett passzív jövedelméből él. Úgy is fogalmazhatnánk: nem dolgozik, bár ez nem teljesen igaz.

Befektetései nagy részétől nemrég megvált, hogy a család megvegye álmaik végleges otthonát Kaliforniában – erről számolt be a Pénzügyi szamuráj elnevezésű blogjában. Ezek után a megmaradt értékpapírok éves szinten adózás előtt csupán évi 230 ezer dollárt fognak fialni, miközben Dogen becslése szerint kiadásaik az idei évben meghaladják majd a 288 ezer dollárt.

Egyszerű matekkal kiszámítható: évi 420 ezer dolláros bevételt kell elkönyvelnie ahhoz, hogy adózás után 288 ezerje maradjon nettóban.

Nem tartok igényt szimpátiára vagy empátiára

– írta blogjában, amelyben azt is elismerte, hogy feleségével és két gyermekével a felső középosztályhoz tartozik.

Lehetne kevesebből is megélni, de így kényelmes

A pénzügyi szakértő korosztályában, a negyvenesek életkorában keresnek az amerikaiak a legjobban. Ekkor generálják a legmagasabb keresetet, miközben befektetéseik hozamai is gyarapszanak. Az ingatlanhitelt általában már törlesztették, így a legnagyobb kiadás a gyermekek iskoláztatása.

Az átlagos családi vagyon meghaladja a félmilliót, a medián azonban 135–212 ezer dollár között alakul. A hitelesebb a medián mutató, mert az átlagot épp a kőgazdagok, sőt még a felső középosztály is növeli, amelyhez Dogenék tartoznak.

Ő úgy véli: családi kiadásaik hasonlóan alakulnának az Egyesült Államok más, drága városaiban – például New Yorkban.

A költségvetés az én ideális életstílusomon alapul egy négytagú család számára egy nagyvárosban

– vallotta be, és elismerte, hogy egyes kiadásokból le lehetne faragni, de összeségében ezt tartja „reális és kényelmes életmódnak”.

Tandíj, egészségügyi ellátás, adó

Tételes bontásban a család évente 80 400 dollárt költ a gyermekek magániskoláira, 24 ezer dollárt pedig az orvosi kezelésekre tartalékolnak. Ennél nem sokkal kerül többe, 26 ezer dollárba az élelmezés, míg a lakhatási költségek – ingatlanadóval, karbantartással és biztosítással együtt – 68 400 dollárra rúgnak. A férj és a feleség maga után fizeti társadalombiztosítását: havi 2300 dollárt.

Tisztában van azzal, hogy San Francisco méregdrága, viszont az ottani élet „megannyi karrier- és pénzkereseti lehetőséggel jár”.

„Küzdelmes dolog egy költséges városban családot alapítani, nyugdíjra spórolni, sok időt tölteni a gyerekekkel, és általában véve élvezni az életet” – nyilatkozta a New York Postnak.

Az egykori pénzügyi guru, a Credit Suisse korábbi ügyvezető igazgatója fontolóra vette, hogy visszatér dolgozni.

A dolgozó amerikaiak éves bruttó átlagfizetése csaknem 60 ezer dollár – közölte a Forbes. Kaliforniában, ahol Dogenék élnek, valamivel magasabb, 73 ezer dollár.

Az átlagos amerikainak élete során csaknem 3,5 millió dollárt kell keresnie ahhoz, hogy valóra válthassa az amerikai álmot „saját házzal, autóval, háziállattal és két gyermek iskoláztatásával” – állapította meg egy nemrég közzétett tanulmány.

Ugyanezen felmérés szerint azonban az átlagos amerikai csak 2,3 millió dollárt keres élete során.

(Borítókép: San Francisco 2022. októberében. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok