Index Vakbarát Hírportál

Sivatagi hőség: megdőlt az európai melegrekord

2024. január 30., kedd 16:48

A 2021-ben Szicíliában mért 48,8 Celsius-fok hivatalosan is a valaha Európában mért legmagasabb hőmérsékleti rekordnak tekinthető – jelentette be most, kedden Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO közölte, szakértői megvizsgálták és hitelesnek fogadták el azt a mérőeszközt, amely 48,8 Celsius-fokot rögzített 2021. augusztus 11-én a délkelet-szicíliai Siracusa városban. A hőmérsékletet egy meteorológiai állomás automatája rögzítette.

Korábban az 1977. július 10-én Athénban, illetve a görög fővárostól 30 kilométerre fekvő Elefszína településen mért 48 Celsius-fok volt a hivatalos európai melegrekord.

A Meteorológiai Világszervezet közölte, szakértőik számos rekordgyanús mérés hitelességét vizsgálják: legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti értékeket, csapadék- és jégesőmennyiségeket, valamint aszályra, széllökésekre és villámlásra vonatkozó adatokat.

Egyebek mellett azt is nézik, hogy a tavalyi Freddy ciklon valóban az eddigi leghosszabb ciklon volt-e a világon. A több mint egy hónapig tomboló Freddy 2023 februárjában alakult ki a Csendes-óceánon, majd több ezer kilométert haladt nyugat felé, és súlyos károkat okozott Délkelet-Afrikában.

Rovatok