Index Vakbarát Hírportál

Rekkenő hőségben, több ezer birkával és marhával a fedélzetén vesztegel egy hajó Ausztráliánál

2024. január 31., szerda 19:06

Megfeneklett, és a tikkasztó hőségben vesztegel Ausztrália partjainál egy mintegy 14 ezer juhot és kétezer szarvasmarhát szállító hajó, miután a jemeni húszi lázadók támadásai miatt kénytelen volt feladni az eredetileg a Vörös-tengeren át Izraelbe vezető útját, és visszatérni.

A Bahijah nevű hajó január 5-én indult Ausztráliából Izraelbe, ám a kereskedelmi hajózási útvonalakat, illetve amerikai és brit hadihajókat fenyegető vörös-tengeri rakétatámadások miatt az ausztrál kormány a hónap derekán hazarendelte azt útjáról. 

Iparági tisztviselők, valamint az ausztrál kormány tájékoztatása szerint arról egyelőre nem született döntés, hogy a megfeneklett hajó rakterében 40 Celsius-fokban tengődő állatokat kirakják-e Ausztráliában – ahol az állatjóléti és élelmiszer-biztonsági szabályok szerint karantén vár rájuk –, vagy Afrikát megkerülve egy csaknem egy hónapig tartó tengeri úton eljuttatják őket Izraelbe – közölték.

Noha a fedélzetEn lévő állatok az érintett exportőrcégek szerint kielégítő állapotban vannak, a rekkenő hőség miatt az állatvédők aggodalmuknak adtak hangot.

Az exportőrök azzal számolnak, hogy a hajó újra elindul eredeti úti célja felé a jószágokkal, ami jól érzékelteti az élőállat-kivitel tényleges körülményeit, és nem egyeztethető össze az ausztrálok által elvárt állatjóléti normákkal – mondta Josh Wilson ausztrál parlamenti képviselő a 10 News nevű hírportálnak.

A Bassem Dabbah nevű izraeli exportőrcég legutóbb arra kért engedélyt az ausztrál kormánytól, hogy az állatok egy részét kirakja, majd a többivel, valamint némi takarmánnyal és állatorvosi készlettel felszerelkezve elinduljon, hogy Afrikát megkerülve eljusson Izraelbe.

A mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy súlyosabb állategészségügyi problémákra utaló bizonyítékok hiányában együttműködik az exportőrrel és az ágazati szereplőkkel – írja az MTI közleményében. 

Noha Ausztrália a világ egyik legnagyobb élőállat-exportőre, amely tavaly több mint félmillió juhot és félmillió szarvasmarhát vitt ki főleg ázsiai és közel-keleti piacokra, azon belül elsősorban Izraelbe, az ország kormánya – az ausztrál agrárszervezetek heves tiltakozása ellenére – ígéretet tett az élő juhok exportjának betiltására.

Rovatok