Index Vakbarát Hírportál

Több száz járatot töröltek a német repülőtereken zajló sztrájkok miatt

2024. február 1., csütörtök 13:57

Több száz járatot töröltek csütörtökön Németország tizenegy repülőterén a biztonsági személyzet egynapos sztrájkja miatt.

Mint írtuk, sztrájkot hirdettek csütörtökre a nagyobb német repülőterek dolgozói, az egynapos munkabeszüntetést meghirdető Verdi szakszervezet az órabérek 2,8 eurós (ezer forintos) emelését és a túlórák kedvezőbb díjazását követeli az ágazat 25 ezer dolgozójának nevében.

A munkabeszüntetés miatt tizenegy repülőtéren szünetel a biztonsági ellenőrzés, emiatt az utazók a repülőterekre sem léphettek be.

A sztrájk Frankfurt, Hamburg, Bréma, Berlin, Lipcse, Düsseldorf, Köln, Hannover, Stuttgart, Erfurt és Drezda repülőtereinek működését érintette.

Németország legforgalmasabb légi csomópontján, a frankfurti repülőtéren a tervezett 1120 járatból 310-et töröltek, a biztonsági ellenőrzés szünetelt, így nem lehetett bejutni a tranzitváróba, és egyetlen utas sem szállhatott fel a repülőgépekre.

A frankfurti székhelyű Lufthansa légitársaság az érkező és átszálló utasok számára zavartalan működést ígért, de a frankfurti beszállás a sztrájk miatt nem volt lehetséges.

Berlinben az összes induló járat mellett számos érkező járatot is töröltek, csütörtök reggel a reptéri terminál kiürült.

Düsseldorfban az induló és érkező járatok harmadát törölték, a közeli Kölnben, ahol a sztrájkok már szerda este megkezdődtek, gyakorlatilag megszűnt a légi forgalom.

A többi repülőtéren, például a Lufthansa második legnagyobb csomópontjaként működő müncheni repülőtéren a munkabeszüntetés nem befolyásolta a légi közlekedés működését, itt a menetrendnek megfelelően közlekednek a repülőgépek.

Rovatok