Index Vakbarát Hírportál

Mark Zuckerberg élete talán legnehezebb pillanatait élte át

2024. február 1., csütörtök 08:32

Gyerekek szexuális kiszolgáltatottsága miatt vonták kérdőre a közösségimédia-cégek vezetőit az amerikai Kongresszusban. A szenátor szerint a Facebook, Instagram, TikTok, X, Snapchat és Discord médiumok „kezén vér szárad”. Zuckerberg mindenért bocsánatot kért.

A közösségi médiumok „kezén vér szárad” – fogalmazott Lindsey Graham szenátor szerdán a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak indulatoktól sem mentes kongresszusi meghallgatásán Washingtonban – írja az MTI.

Az Instagramot és Facebookot üzemeltető Meta elnök-vezérigazgatójához fordulva Lindsey Graham republikánus szenátor úgy fogalmazott, hogy tisztában van azzal, hogy nem célzottan teszik ezt, a cég „terméke embereket öl meg”. Egyebek mellett arra a tragikus esetre utalt, amelyben egy fiatal, 17 éves dél-karolinai képviselő fia nemrégiben öngyilkos lett egy Instagramon működő zsarolócsoport miatt. Ahogyan arról korábban írtunk, egy brit képviselő az okostelefonok betiltását javasolta 16 éves kor alatt a 14 éves Mia Janin esetével kapcsolatban.

Sérelmezte, hogy miközben a dohány- és alkoholfogyasztást jogalkotási lépésekkel korlátozza, a fegyverbirtoklást igyekszik szabályozni a kongresszus, addig a felelősségre vonás alól törvényes védelmet élveznek a közösségi médiumok

A felsőház jogi bizottságának elnöke, a demokrata Dick Durbin szenátor statisztikákat idézve a „sexortion” ugrásszerű megnövekedésével szembesítette a cégvezetőket. 

A „sexortion” a fiatalok szexuális jellegű zsarolása, amelyben a bűnözők fiatalkorúaktól fotókat és videókat csalnak ki.

A gyerekek internetes platformokon tapasztalható szexuális kizsákmányolásáról, valamint a gyermekek érdekében tett lépéseikről a republikánus és demokrata szenátorok egyaránt kérdéseket tettek fel a cégvezetőknek a meghallgatáskor. Ez időnként éles szóváltást eredményezett. 

A Meta-vezérigazgató Mark Zuckerberg az áldozatok hozzátartozói felé fordulva bocsánatot kért mindenért, amin a családoknak keresztül kellett menniük.

Elmondása szerint vállalata az elmúlt 8 évben mintegy 30 olyan eszközt és forrást bocsátott a szülők rendelkezésére, amelyek segítik a gyermekek közösségimédia-használatának korlátozását a szülők számára. Kijelentette azonban, hogy a mentális egészség komplex kérdés, tudományos kutatásokkal igyekezett alátámasztani, hogy nincs okozati összefüggés a fiatalok rossz mentális állapota és közösségimédia-használata között.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

(Borítókép: Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója részt vesz a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán a gyermekek online szexuális kizsákmányolásáról az amerikai Capitoliumban Washingtonban 2024. január 31-én. Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters)

Rovatok