Index Vakbarát Hírportál

Káosz Belgiumban: már a hadsereg bevetését fontolgatják

2024. február 2., péntek 17:57 | aznap frissítve

Belga és hozzájuk csatlakozott holland gazdák traktorokkal akadályozzák az országaik közötti határátkelők forgalmát, a termelők újra elérhetetlenné tették a belgiumi Zeebrugge kikötőjét − tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap pénteken a rendőrségre hivatkozva. Alexander De Croo belga miniszterelnök a blokádok felszámolását sürgette.

Belgium déli országrésze, Vallónia gazdái mellett az eddiginél határozottabb figyelemfelkeltő megmozdulásba kezdtek az észak-belgiumi Flandria gazdái is, akik holland mezőgazdászok támogatásával átjárhatatlanná tették a belga–holland határokat. A véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen tiltakozó termelők óránként legfeljebb csak néhány kamiont engednek az egyik országból a másikba − közölte az MTI.

Az északi, Antwerpen környéki autópályák nehezen járhatók, kijárataik forgalmát szintén traktorok lassítják. A flamand gazdák pénteken újra megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat is. Az ország második legnagyobb tengeri kikötőjét keddtől két napra már zár alá vették.

A gazdák szakszervezetei és néhány nagyobb üzletlánc között létrejött megegyezésnek köszönhetően az ország több városában legalább részben feloldották a traktoros blokádot, a tüntetők és a kormány közötti megegyezésre azonban még várni kell − jegyzeték meg.

A belga miniszterelnök a flamand nyelvű Radio 1 közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott: „eljött az idő, hogy a gazdák felhagyjanak a blokádokkal”, ugyanis a termelők jelzését európai és országos szinten is megértették a politikusok.

A mi megközelítésünk az, hogy konzultációkat kezdünk, míg mások a hadsereg bevetését támogatták. De nem hiszem, hogy ez a fajta konfrontáció sokra vezetne

− fogalmazott Alexander De Croo.

Úgy vélte, a belga kormány már sok lépést megtett a gazdák érdekében, noha − mint kiemelte − tisztában van azzal, hogy a tüntetők nagyon gyors megoldásokat várnak. A legtöbb kérdés összetett, megoldásuk időt igényel − tette hozzá a belga miniszterelnök.

A tiltakozó akciók szervezői pénteken közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a tüntetéseket, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő a problémák kezelésére.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztráció miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődött, vidéki városok közelében.

(Borítókép: Brüsszel, Belgium 2024. február 1-én. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)

Rovatok