Index Vakbarát Hírportál

Drágulhatnak az élelmiszerek a brexit miatt

2024. február 2., péntek 14:35

A britek egyre inkább nemtetszésüket fejezik ki amiatt, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, és sérelmeiket alátámasztja az az újabb negatív következmény is, miszerint az élelmiszerpiacon is drágulás várható.

A brexit kapcsán az Index is megírta már, hogy a britek többsége (70 százalékuk) már bánja az unióból való kilépést és nem támogatja a brexitet. 

Most pedig egy újabb negatív következménye is jelentkezett a kiválásnak: az élelmiszerek drágulása.

A brexit óta először szerdán léptek életbe új határellenőrzések az Európai Unióból származó egyes brit élelmiszerek behozatalára vonatkozóan, ami növeli a vállalkozások bürokratikus terheit, és azzal fenyeget, hogy ez a fogyasztók számára az árak emelkedésével jár.

A hús, a tojás, a hal és a tejtermékek között számos olyan friss árucikk szerepel, amelyeknek behozatalához mostantól „export-egészségügyi bizonyítványt” és egyéb iratokat kell majd igényelni, mielőtt azok az Egyesült Királyságba kerülnek. 

A brit kormány saját becslései szerint az ellenőrzések – beleértve az áprilistól kezdődő fizikai ellenőrzéseket is – évente mintegy 330 millió fontba (419 millió dollár) kerülnek majd a brit vállalkozásoknak, és három év alatt mintegy 0,2 százalékponttal növelik az élelmiszer-inflációt. Egyes ágazati szakértők ennél nagyobb inflációs hatástól tartanak.

Az EU-ba exportáló brit élelmiszergyártókra már három éve teljes körű határellenőrzés vonatkozik, de a brit kormány ötször is elhalasztotta a másik irányba érkező élelmiszerek ellenőrzésének bevezetését, mert attól tart, hogy az extra ellenőrzések megzavarhatják a létfontosságú ellátást.

A kormány szerint az új ellenőrzések segítenek majd megakadályozni a növényi és állati termékekből származó betegségek és kártevők behozatalát is. 

„Az általunk bevezetett változtatások segíteni fognak az Egyesült Királyság biztonságának megőrzésében, miközben megvédik élelmiszer-ellátási láncainkat és mezőgazdasági ágazatunkat a betegségektől, amelyek jelentős gazdasági károkat okoznának”  – mondta szerdán a kormány szóvivője.

Ipari csoportok azonban arra figyelmeztettek, hogy az új intézkedések végső soron megemelhetik egyes alapvető élelmiszerek árát, és megzavarhatják az ellátást, amikor április végén bevezetik a fizikai határellenőrzést.

A brit húsfeldolgozók szövetsége szerint „hirtelen sokkhatás érheti az élelmiszer-ellátási láncot”,

mivel az Egyesült Királyság és az EU élelmiszerbiztonsági szabályai között egyre nagyobb eltérések mutatkoznak, és nem áll rendelkezésre elegendő uniós állatorvos az export-egészségügyi bizonyítványok aláírására. „Még ha az állatorvosok alá is tudnák írni a papírokat, sok kisebb uniós beszállító egyszerűen felhagyna az Egyesült Királyságba irányuló exporttal a pluszbürokrácia miatt” – mondta a szövetség a hónap elején kiadott nyilatkozatában.

Az éves brit élelmiszer-infláció tavaly márciusban meghaladta a 19 százalékot, ami 45 éve a legmagasabb érték. A hivatalos adatok szerint decemberben 8 százalékra csökkent, ami azt jelenti, hogy az árak még mindig emelkednek, de lassabb ütemben, mint egy évvel ezelőtt.

Az élelmiszerárak emelkedése a megélhetési válság egyik fő mozgatórugója, és az ellátási láncok további költségekkel és súrlódásokkal való megterhelése nem segít a helyzeten – írja a CNN

Sok hátránnyal jár

„A brit élelmiszeripari vállalkozások, amelyek például desszerteket, majonézt, szószokat, pékárukat állítanak elő, nem fognak elegendő erőforrással rendelkezni ahhoz, hogy ezeket és más, a szóban forgó termékeket tartalmazó élelmiszereket továbbra is gyárthassanak. Mindez pedig hatással lesz az élelmiszerbiztonságra és a termékek elérhetőségére” – közölte a brit élelmiszer-ellátási láncot képviselő 30 kereskedelmi szervezetből álló csoport levelében. 

Rovatok