Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a római magyar nagykövet az antifasiszta támadások olasz vádlottjának ügyéről

2024. február 3., szombat 11:35

Már a római magyar nagykövet is megszólalt a brutális antifa támadássorozat elsőrendű vádlottjának börtönkörülményeiről szóló állításokról. Kovács Ádám Zoltán a legnézettebb olasz tévéhíradóban kapott szót főműsoridőben.

A római magyar nagykövet, Kovács Ádám Zoltán az olasz közmédiában valótlannak nevezte és visszautasította a vádakat az antifaügyben fogva tartott nő ügyében – számolt be az MTI. 

A magyar diplomata a TG1 nevű legnézettebb olasz tévéhíradóban kapott szót: határozottan visszautasította a nő családjának és ügyvédeinek vádjait, amelyek szerint Magyarországon nem tartják tiszteletben a fogva tartás körülményeire vonatkozó normákat. A római magyar nagykövet a vádakat rágalmaknak nevezte.

Mosolyogva érkezett a bíróságra a támadássorozat résztvevője

Mint beszámoltunk róla, hétfőn mosolyogva érkezett az antifa támadások miatt tartott előkészítő ülésre az ügy elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis.

A nőt lábbilincsben vezették a bíró elé, a jeleneten nemcsak a nő családja, de az olasz kormány is megbotránkozott. A botrány külügyminiszteri szintre is elért, majd Giorgia Meloni egyenesen Orbán Viktorral egyeztetett a fogva tartás körülményeiről.

Korábban ugyanis Ilaria Salis egyik volt cellatársa áldatlan állapotokra panaszkodott az olasz médiának. Tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin, hét-nyolc fős antifasiszta banda rohant le viperákkal és más eszközökkel járókelőket. 

A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszasan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak. A nyomozást ősszel lezárta a rendőrség, és a két német, valamint egy olasz állampolgárral szemben már vádat is emelt az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottak közül az olasz nőt bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, a német férfit és a szintén német állampolgárságú nőt pedig bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolja, és velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványoz.

„Náluk nem szokás”

A római magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy a fogva tartott nő számtalan alkalommal találkozhatott ügyvédjével, és rendszeresen tartja a kapcsolatot a családjával is. Azt is kiemelte, hogy a fogvatartottnak rendelkezésére áll egy mobiltelefon is, amiként azt a magyar büntetés-végrehajtási intézetek szabályzata előírja. 

Azzal kapcsolatban, hogy a fogvatartottat a magyar bírósági terembe kéz- és lábbilincsben vezették elő, ami – tette hozzá a kérdező újságíró – Olaszországban nem szokás, Kovács Ádám Zoltán emlékeztetett a nővel szemben emelt vádak súlyosságára.

Úgy vélte, hogy a megbilincselésre megelőzésből volt szükség. A kérdésre, hogy a nő mikor kerülhet házi őrizetbe, Kovács Ádám Zoltán kijelentette: erre az ítélet után kerülhet sor. 

A börtön az börtön

Korábban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is cáfolta a hírt a börtönben lévő körülményekről, amelyekről a HVG múlt vasárnapi cikkében lehetett bővebben olvasni és A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik címmel jelent meg. 

A szervezet megjegyzi, a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogva tartás körülményeit.  Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte pedig „hazugság” – teszi hozzá a közlemény.

Szerdán a körülményeket illető vádak miatt egyenesen Salis zárkájában, a BvOP Gyorskocsi utcai intézményében tartottak bejárást. Kovács Mihály bv. ezredes, a BvOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője leszögezte, hogy normál körülmények között sincsenek olyan sokan a cellákban, mint most.

A nyolc férőhelyes termet csordultig töltötte a nagyjából harminc sajtós, köztük az olasz tévé képviselői. A szerdai tájékoztatón meg lehetett nézni a szobát.

AZ EZREDES ELMONDTA, HOGY A KÖRÜLMÉNYEK NEM SZÁLLODAI SZÍNVONALÚAK, DE EZ MÉGISCSAK EGY BÖRTÖN.

A belügyminisztérium államtitkára is reagált a magyar államot ért vádakra az antifa támadások ügyében.

Ő azt írta Facebookon, hogy „minden csak politikai célú hisztériakeltés volt”. Csütörtökön pedig már Gulyás Gergely ismertette a Kormányinfón, hogy nem sérültek a letartóztatásban lévő nő jogai, majd képekkel demonstrálták, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a nő és társai által elkövetett támadások áldozatai.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok