Index Vakbarát Hírportál

Hazavinnék az olasz jogászok az antifa támadássorozat elsőrendű vádlottját Magyarországról

2024. február 3., szombat 17:55

Olasz jogászok dolgoznak Ilaria Salisnak, annak a milánói nőnek a hazavitelén, aki az elsőrendű vádlottja a tavaly februári, brutális antifa támadássorozatnak. A jogászok egy kerethatározat passzusára hivatkozva vitetnék haza a nőt, mondván, a saját államához képest eltérő bánásmódban részesül Magyarországon.

A budapesti antifasiszta támadások első számú vádlottjának, Ilaria Salisnak a hazavitelén dolgoznak olasz jogászok, amiért szerintük a saját államától eltérő bánásmódban részesül magyarországi fogva tartása alatt – számolt be a hvg.hu a la Repubblica olasz lap alapján.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn tartották az antifa támadások előkészítő ülését, ahol Ilaria Salis elsőrendű vádlottat kéz- és lábbilincsben vezették a bíró elé. Ezen nemcsak a nő családja, de az olasz kormány is megbotránkozott.

A botrány külügyminiszteri szintre is elért, majd Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egyenesen Orbán Viktor magyar kormányfővel egyeztetett a fogva tartás körülményeiről.

Később a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága cáfolta a hírt a börtönben lévő körülményekről, majd a római magyar nagykövet az olasz köztelevízióban nevezte valótlannak a vádakat.

Az édesapa külügy- és igazságügyminiszterekkel egyeztet

Az olasz lap szerint az Ilaria Salis hazahozatalát előkészítő olasz jogászok az Európai Tanács 2009/829/IB számú kerethatározatának 5-ös passzusára hivatkoznak, amely úgy szól, hogy

a büntetőeljárás alatt álló személyek fogva tartását illetően fennáll a veszélye annak, hogy eltérő bánásmódban részesülnek az eljárás helye szerinti államban lakóhellyel rendelkező, illetve ott lakóhellyel nem rendelkező személyek: az eljárás helye szerinti államban lakóhellyel nem rendelkező személyek esetében előfordulhat előzetes letartóztatásuk még akkor is, ha hasonló körülmények között egy ott lakóhellyel rendelkező személy esetében erre nem kerülne sor. A belső határok nélküli, közös európai igazságügyi térségben fel kell lépni annak érdekében, hogy az eljárás helye szerinti államban lakóhellyel nem rendelkező, büntetőeljárás alatt álló személy ne részesüljön más bánásmódban, mint a büntetőeljárás alatt álló, az eljárás helye szerinti államban lakóhellyel rendelkező személy.

Azt írják, hogy a lehetőséget a nő apja és ügyvédei Antonio Tajani külügy- és Carlo Nordio igazságügyminiszterekkel fogják átbeszélni hétfőn.

A cikk szerint az olasz igazságügyi minisztérium egy olyan dokumentumon dolgozik, amely bemutatja a magyar hatóságoknak, hogy Olaszországban milyen a házi őrizet és az addig vezető folyamatok.

Állítólag a magyar hatóságok kísérhetnék a nőt a tárgyalásokra. Felidézik azt is, hogy a magyarok szökés veszélyére hivatkozva utasították vissza a nő házi őrizetbe kerülésére vonatkozó kérést.

Arról, hogyan érkezett Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe hétfőn, itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken 2024. január 29-én. Fotó: Szollár Zsófi / MTI)

Rovatok