Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump és Boris Johnson megválasztását rossz jelnek tekintette Jürgen Klopp

2024. február 3., szombat 15:56

Miközben Németországban nem tartják kizártnak, hogy a Liverpoolból távozó Jürgen Klopp a Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzője, sőt a német válogatott szövetségi kapitánya is lehetne, egy barátja már korábban úgy vélekedett, csak a tréneren múlik: indulna-e a német elnökválasztáson. A volt játékostól és még sikeresebb edzőtől ugyanis nem áll távol a politika.

Jürgen Klopp tavaly nyáron lelkesen üdvözölte a magyar sztárt, Szoboszlai Dominiket, és korábban ugyanilyen szenvedélyesen tárta fel politikai nézeteit.

„Baloldali vagyok. Inkább baloldali, mint a centrumhoz húzó” – mondta Raphael Honigsteinnek, aki könyvet írt róla. Azt is elárulta: nincs magánbiztosítása, és nem támogatná azt a pártot, amely a felső adókulcs csökkentését ígérné kampányában. „Soha életemben nem fogok a jobboldalra szavazni” – fogadkozott a Liverpool Echo szerint Klopp.

Donald Trump, majd Boris Johnson megválasztása után egyenesen szörnyülködött.

„Rossz jel az egész világ számára, hogy ilyesmi megtörténhet” – mondta egy podcastben. A műsorvezető, Gabby Logan hiába próbálta más irányba terelni a beszélgetést, vendége nem tágított.

Tudtuk, hogy ez járhatatlan út, a „közösség mégis hagyta, hogy ez bekövetkezzen” – erősködött még 2021-ben. Akkor már hat évet töltött Liverpoolban, és tudta, hogy legalább 2024-ig maradni is fog. Határozott véleménye volt arról: ki ne irányítsa átmeneti hazáját.

Miért hagyjuk, hogy olyanok, mint Farage vagy Johnson az emberek egy csoportját bármilyen irányba vezesse?

fakadt ki az Ansfield, a liverpooli stadion portálja szerint. „Egy nappal azután, hogy bekövetkezik a baj, eltűnnek, majd egyikük visszatér” – utalt a brexitre és a brit kilépést sürgető Nigel Farage-ra, majd a miniszterelnökként visszatáncoló Boris Johnsonra.

A portál leszögezte: a Liverpool FC történetében „kevés jobb vezető volt Jürgen Kloppnál”.

Új brit népszavazást sürgetett

A brexitnek „semmi értelme”, ezért a briteknek lehetőséget kell kapniuk, hogy újra szavazzanak saját jövőjükről az Európai Unión belül vagy azon kívül – ezt nyilatkozta a The Guardiannek két évvel a referendum után.

Miután David Cameron akkori kormányfőnek az az ötlete támadt, hogy az uniós tagságról népszavazáson kell dönteni, azt gondolta: „az emberek erről nem mondhatnak véleményt egy szempillantás alatt”.

Tudniillik Klopp szerint a választási opció az volt, hogy vagy Európában maradnak – amiről elismerte, hogy nem tökéletes –, vagy belevágnak valamibe, amiről senki sem tudta, hogyan fog működni.

Már ekkor arra emlékeztetett, hogy a kilépési kampány vezetői nyomban eltűntek a színről, ezért amellett kardoskodott, hogy immár megfelelő információk birtokában – kimeneteltől függetlenül – meg kell ismételni a referendumot.

Büszke volt arra, hogy csapatából, a „Liverpoolból és a Tottenhamből nagyjából összeállítható az angol válogatott”, a brexit azonban nyugtalanította, következményeit pedig a font értékvesztésével maga is megérezte.

Angela Merkel csodálója volt, de amikor megkérdezték, miért nem vág bele a politikába, amely mindig foglalkoztatja, azzal vágott vissza, hogy a német kancellárnak csak évi két hét szabadság jár.

Ez rövidebb, mint az enyém, ezért nem ez az életcélom

– érvelt Klopp.

Az oltásellenesek olyanok, mint a részeg autósok

Az antivaxxerek szerinte a közösséget veszélyeztetik – jelentette ki a járvány idején. Az oltáselleneseket ezért az ittas vezetőkhöz hasonlította, akik a szakértők figyelmeztetését mellőzve másokat veszélyeztetnek.

A csapat tagjainak 99 százaléka beoltott – újságolta büszkén a játékosairól, amikor már javában tombolt a koronavírus-járvány. „És nem kellett meggyőznöm őket. Ez a csapat természetes döntése volt” – tette hozzá.

Gareth Southgate angol szövetségi kapitányt akkoriban bírálták, mert a fiatalokat oltásra buzdította.

Úgy tűnik, mi nem adhatunk tanácsokat az embereknek

– reagált Jürgen Klopp, aki saját bevált gyakorlatához folyamodva, miszerint kikéri a szakértők véleményét, felhívta orvosismerőseit, és megkérdezte, mitévő legyen.

Aztán megfogadta tanácsukat, és beoltatta magát.

„Én általában így dolgozom – magyarázta. – Amikor nem tudom, mi a teendő, szakemberhez fordulok.” Azt mondta: nemcsak azért vette fel a védőoltást, hogy magát óvja, hanem a környezetében élőket is.

(Borítókép: Jürgen Klopp 2023. március 15-én. Fotó:  JAVIER SORIANO / AFP)

Rovatok