Index Vakbarát Hírportál

Megkéseltek három embert Párizs egyik vasútállomásán

2024. február 3., szombat 10:53

Legalább három ember megsérült egy szombat reggeli késeléses támadásban a Gare de Lyon vasútállomáson Párizsban, egyikük súlyosan. A feltételezett elkövető egy 32 éves, mentális problémákkal küzdő, mali állampolgárságú férfi.

A párizsi rendőrség arról számolt be, hogy szombat reggel a Gare de Lyon pályaudvar 3-as csarnokában három ember megsérült egy késeléses támadás során – írja a Le Figaro

Ketten közülük közepesen súlyos, a harmadik megtámadott viszont súlyosan sérült állapotba került, őt intenzív osztályon kezelik. Egyelőre nem tudni, hogy életveszélyben van-e. 

A késes támadás Kossogue S nevű elkövetőjét először járókelők fékezték meg, mielőtt a vasúti rendőrség közbelépett volna, akik aztán átadták őt a rendőrségnek. A férfinél egy kalapács és egy kés is volt. A rendőrségi információk szerint nem vallási okok állnak az akció hátterében, inkább mentális problémákra gyanakszanak, mivel pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmas gyógyszereket találtak nála. 

A támadás feltételezett elkövetőjét, egy személyt letartóztattak, indítékai egyelőre ismeretlenek.

A mali származású, 32 éves férfi a letartóztatása után egy olasz jogosítványt mutatott be a rendőrségnek. A férfi állítólag miután megtámadta a három áldozatot, felgyújtotta a hátizsákját. Információk szerint pszichiátriai problémákkal küzd. 

December elején egy ember meghalt, két másik pedig megsérült, amikor egy férfi Párizs központjában támadt járókelőkre. Az elkövetőnél akkor is volt kés és kalapács.

A megölt férfi német állampolgár volt, a támadó 26 éves, a biztonsági szolgálatok által ismert francia állampolgár volt. Gérald Darmanin francia belügyminiszter akkor azt mondta: a támadó azt kiabálta, hogy „Allahu akbar”, és azt mondta a rendőrségnek, hogy azért volt feldúlt, mert „annyi muszlim hal meg Afganisztánban és Palesztinában”. Hozzátette: a gyanúsított négy évet ült börtönben, miután 2016-ban elítélték egy másik támadás kiterveléséért.

Frissítés: Azóta már tudni lehet, hogy a késelésben megsérültek közül egyikük állapota súlyos, de stabil. A rendőrség elfogta az elkövetőt, és később azt közölte, hogy valószínűleg pszichiátriai betegségben szenved, valamint hogy az esetet egyelőre nem tekintik terrortámadásnak.

A rendőrség áldozatnak tekint egy negyedik embert is, aki fizikailag nem sérült meg, de sokkos állapotba került a támadás hatására. A súlyos állapotú áldozatot meg kellett műteni.

A késelés elkövetőjéről a rendőrség megállapította, hogy 32 éves, mali állampolgárságú, és 2016 óta legálisan él Olaszországban, ott kiadott vezetői engedélye is van. Ő maga állította, hogy pszichiátriai betegségben szenved, és a rendőrök találtak is nála ez elleni gyógyszereket. Az esetet e pillanatban nem tekintik terrortámadásnak.

A részletekről Laurent Nunez párizsi rendőrprefektus számolt be a pályaudvaron megtartott sajtótájékoztatóján. A párizsi ügyészség bejelentette, hogy az ügyben elkezdte a nyomozást, a terrorelhárító országos ügyészség pedig egyelőre csak figyelemmel kíséri azt. Laurent Nunez prefektus egyúttal annak a belbiztonsági műveletnek a vezetője is, amelyben a párizsi nyári olimpiai játékok biztonságáról gondoskodnak.

(Borítókép: Francia katonák biztosítják a területet, miután egy késes férfi több embert megsebesített a Gare de Lyon pályaudvaron Párizsban, Franciaországban, 2024. február 3-án. Fotó: Gonzalo Fuentes / TEMPLATE OUT / Reuters)

Rovatok