Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa aggódik az egyre erősödő zsidóellenesség miatt

2024. február 4., vasárnap 06:44

Az egyház elutasítja az antiszemitizmus és az antijudaizmus minden megnyilvánulását – hangoztatta Ferenc pápa a zsidó testvéreihez írt levélben, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra. Az egyházfő aggodalmát fejezte ki az egész világon erősödő zsidóellenesség miatt.

Ferenc pápa a levelet az Izraelben élő fivéreihez és nővéreihez intézte. Mint írta, fájdalommal és szorongással teli időben élünk, az egész világon nő a háborúk száma, és erősödik a megosztottság – adta hírül az MTI.

„Egy darabokban zajló harmadik világháborúban vagyunk, súlyos következményekkel több nép életére. A háború okozta fájdalom a Szentföldet sem kímélte, amely október 7-én az erőszak precedens nélküli örvényébe zuhant” – utalt a pápa a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadásának dátumára.

A pápa kijelentette: a szívét szaggatja annak látványa, ami a Szentföldön történik, „az ilyen erős megosztottság és a gyűlölet ilyen nagy ereje miatt”. Hozzátette, az egész világ aggodalommal és fájdalommal követi a Közel-Keleten zajló eseményeket, együttérzéssel azon népek iránt, melyek az isteni kinyilatkoztatás történetében szerepet játszó földön élnek.

Ferenc pápa ugyanakkor elismerte, hogy az izraeli–palesztin konfliktus a nemzetközi közvéleményben megosztó magatartáshoz vezetett, amely esetenként az antiszemitizmus és az antijudaizmus formájában nyilvánul meg.

A katolikus egyház elutasítja a zsidóellenességet

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy csatlakozik elődeihez, akik már korábban leszögezték, hogy az egyház elutasítja a zsidóellenesség bármilyen megnyilvánulását, „félreérthetetlenül elítélve a zsidók és a zsidósággal szembeni gyűlölet megnyilvánulásait, Istennel szembeni bűnhöz hasonlóan”.

ferenc pápa szerint a katolikusok is aggódnak a zsidókkal szembeni támadások miatt, amelyek „borzalmas mértékben” növekedtek az egész világon.

Az egyházfő úgy látja, hogy sokkal szorosabb együttműködésre van szükség, hogy kiirtsák ezeknek a jelenségeknek a gyökereit. A pápa azt írta, szíve közel van a zsidókhoz, a Szentföldhöz és az összes ott élő néphez, izraeliekhez és palesztinokhoz, és azért imádkozik, hogy a béke iránti vágy kerekedjen felül.

Hozzátette, hogy zsidó testvéreivel együtt siratja a halottakat, sebesülteket, mindazokat, akik traumát szenvedtek el, és Istentől kéri, hogy vessen véget a háborúnak és gyűlöletnek, „melyek visszatérő ciklusokban veszélyt jelentenek az egész világ számára”. Ferenc pápa ezenkívül a túszok hazatérését szorgalmazta.

Elismerte, hogy a pusztítás időszakában nehéz a jövőt látni, mivel a fényt a sötétség helyettesíti, a barátságot a gyűlölet, az együttműködést a háború.

Együtt kell dolgozni a békéért

Ferenc pápa úgy vélte, zsidóknak és katolikusoknak, a Szentföldtől kezdve, együtt kell dolgozni a békéért és igazságosságért, mindent megtéve annak érdekében, hogy új távlatok nyílhassanak mindenki számára, izraelieknek és palesztinoknak egyaránt.

Zsidóknak és katolikusoknak közösen kell elkötelezniük magukat a barátság, a szolidaritás, az együttműködés terén az elpusztított világ helyreállításában, „visszaszerezve azt a képességet, hogy minden emberben Isten arcát lássuk”.

A zsidó-keresztény barátság megerősítését sürgető levelet Karma Ben Johanan vallástörténész küldte Ferenc pápának, az írást négyszáz rabbi és tudós írta alá az október 7-i támadást követően.

Rovatok