Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok már arra készül, hogy az egész Közel-Kelet lángba borul

2023. október 20., péntek 06:14

Az Egyesült Államok megerősíti tűzerejét a Közel-Keleten, hogy megakadályozza az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti konfliktus terjedését, és elrettentse Iránt a beavatkozástól. Eközben egyre erősödnek a nemzetközi félelmek egy szélesebb körű regionális háborútól.

A világ legnagyobb és legfejlettebb repülőgép-hordozója, a USS Gerald R. Ford már a Földközi-tenger keleti részén tartózkodik, és a következő tíz napban újabb amerikai repülőgép-hordozó is csatlakozik hozzá – írja a Reuters hírügynökség.

Bár a Fehér Ház szerint „nincsenek tervek vagy szándékok” ezek bevetésére, maga a tény azt jelenti, hogy az amerikai katonai eszközök a helyszínen lesznek, hogy szükség esetén légi támogatást nyújtsanak az amerikai nemzetbiztonsági érdekek védelmében. Az Egyesült Államoknak a Közel-Keleten is számos bázisa van, amelyeken csapatok, harci repülőgépek és hadihajók állomásoznak.

Minden erőfeszítést megteszünk annak megakadályozására, hogy ez regionális konfliktussá váljon. Ha ez megtörténik, az nagymértékben igénybe fogja venni az amerikai erőforrásokat. Nem akarok spekulálni arról, hogy milyen segítséget lehet felajánlani, ha szélesebb körű konfliktus alakul ki, ezek a döntések még nem születtek meg

– mondta egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter – aki vasárnap Kairóban beszélt a közel-keleti helyzetről – nyers üzenetet és burkolt figyelmeztetést intézett Iránhoz:

Ha Izrael biztonságáról van szó, mi mellettük állunk.

Elmondása szerint a két repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot nem azért vezényelték oda, hogy

bárkit is provokáljunk, hanem csak azért, hogy nagyon világos, elrettentő üzenetet küldjünk, hogy senki ne tegyen semmit, ami bármilyen módon kiszélesíti ezt a konfliktust vagy tovább fokozza az Izrael elleni agressziót.

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter szintén vasárnap arra figyelmeztetett, hogy „a térségben valamennyi fél ujja a ravaszon van”, míg Irán New York-i ENSZ-képviselete úgy nyilatkozott, hogy ha Izrael nem támadja meg őt, érdekeltségeit vagy állampolgárait, akkor Irán fegyveres erői nem fognak beavatkozni.

Izrael megesküdött, hogy megsemmisíti az Irán által támogatott Hamászt – amely a Gázai övezetet ellenőrzi –, miután harcosai nyolc nappal ezelőtt izraeli városokat rohamoztak meg, 1400 embert megöltek és túszokat ejtettek az ország történetének legsúlyosabb, civilek elleni támadásában.

A Hezbollah is beszállhat a konfliktusba?

A nemzetközi diplomácia arra összpontosít, hogy megakadályozza a konfliktus átterjedését – különösen Libanonra.

Miközben Izrael az elmúlt héten intenzíven bombázta a Gázai övezetet és szárazföldi offenzívára készül, az ország hadserege a libanoni határon is összecsapott az Irán által támogatott, jól felfegyverzett Hezbollah csoporttal.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok légi támogatást nyújthat-e Izraelnek északon, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azt mondta, hogy

jelenleg nincsenek ilyen tervek vagy szándékok. Ezzel együtt komolyan vesszük nemzetbiztonsági érdekeinket, és elegendő katonai erőnk van a térségben, hogy szükség esetén megvédjük ezeket az érdekeket.

Egy közel-keleti katonai akció megindításáról magának Joe Biden amerikai elnöknek kell döntenie. Jelenleg vannak arra utaló jelek, hogy a republikánusok is támogatnának egy ilyen döntést.

A nemzetbiztonsági ügyekben befolyásosnak számító Lindsey Graham republikánus szenátor a Reutersnek azt mondta, javasolni fogja, hogy a kongresszus engedélyezze az iráni olajipar elleni amerikai támadást, ha „második front nyílik Izrael északi részén”.

Ha a Hezbollah arra törekszik, hogy tömeges támadást indítson Izrael ellen, akkor az irániaknak súlyos árat kell fizetniük ezért. Bármilyen eszkaláció Irán részéről őket is célkeresztbe kell hogy hozza

– fogalmazott.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem látott arra utaló jeleket, hogy a libanoni Hezbollah fegyveresei azért gyülekeznének, hogy megtámadják Izraelt, kiszélesítve ezzel a konfliktust.

Nem látunk semmilyen erőösszevonást a határ mentén. Erre Izrael nagyon figyel. Mi is keresünk arra utaló jeleket, hogy ki akarják-e szélesíteni a konfliktust, és remélhetőleg nem fogunk ilyeneket látni

– mondta Austin.

Két, névtelenséget kérő, amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a térségben lévő hadihajók felvonultatását valóban erődemonstrációnak szánták, valamint arról, hogy szükség esetén Bidennek a jövőben lehetőségeket adjanak. Nincs konkrét terv arra, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a konfliktusba.

A biztonság kedvéért két úszó erőd is ott van a szomszédban

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kezdeményezte a Gerald R. Ford repülőgép-hordozó csapásmérő csoport bevetésének meghosszabbítását, és a 26. tengerészgyalogos expedíciós egység katonáit közelebb fogja helyezni a Földközi-tenger keleti részéhez – közölte Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője újságírókkal.

A USS Gerald R. Ford és kísérőhajói a múlt hét óta „elrettentésképpen” a Földközi-tenger keleti részén tartózkodnak – mondta.

A Fordot májusban vezényelték a Földközi-tengerre az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának amerikai jelenléti műveleteinek részeként, hogy elrettentse Oroszországot az ukrajnai konfliktus kiterjesztésétől. A bevetés meghosszabbítása előtt a Fordot a USS Dwight D. Eisenhower váltotta volna fel. Most azonban mindkét csapásmérő csoport a Földközi-tengeren fog tevékenykedni. A USS Dwight D. Eisenhower és kísérőhajói szombaton indultak el a Virginia állambeli Norfolk haditengerészeti bázisáról – írja honlapján a U.S. Naval Institute nevű patinás, amerikai tengerészeti tanácsadó szervezet.

Az amerikai pozíció erősítése jelzi az Egyesült Államok rendkívül komoly elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, és azt az eltökéltségünket, hogy elrettentsünk minden olyan állami vagy nem állami szereplőt, amely a háború eszkalálására törekszik

– fogalmazott Austin szombati nyilatkozatában.

Emellett Singh megerősítette, hogy a 26. Tengerészgyalogos Expedíciós Egység tagjait Izraelhez közelebb viszik.

Ott vannak, ha szükséges, hogy a miniszter és az elnök belátása szerint tudjon cselekedni. Nincsenek konkrét parancsaik

– mondta.

Mire is képesek ezek az eszközök?

A USS Gerald R. Ford odavezénylése szimbolikus jelentőséggel is bír. Ez az eddig elkészült egyetlen darab az Egyesült Államok legfejlettebb, Ford osztályú repülőgép-hordozóiból. 

A USS Gerald Ford képes önállóan csapást mérni Libanonra, Szíriára vagy Iránra. Az Egyesült Államok légierejének az Emírségekből érkező légi utántöltő gépei támogatják, és egy öt rombolóból álló harccsoporttal hajózik.

A 333 méter hosszú és 78 méter széles Ford négy évtized óta az első teljesen új amerikai repülőgép-hordozó. Két atomreaktor található rajta, amelyek együttesen 600 megawatt áramot termelnek.

A Ford elsősorban félig lopakodó F–18 E/F repülőgépeket hordoz, négy repülőszázaddal a fedélzetén. Emellett rendelkezik elektronikus hadviselésre alkalmas EA-18G Growlerekkel, Seahawk helikopterekkel, Hawkeye légi korai előrejelző repülőgépekkel és Greyhound szállító repülőgépekkel is. Bár az Egyesült Államok nem hozza nyilvánosságra a nukleáris fegyverek jelenlétét a hordozókon, a Fordon lévő repülőgépek a hagyományos fegyverek mellett atombombák hordozására és indítására is képesek.

A Fordot 4539 főnyi személyzet működteti, kevesebb, mint a Nimitz-osztályú hordozókat. A legénységhez tartozik Sage, egy labrador szolgálati kutya, aki némi kikapcsolódást biztosít a hajón szolgálóknak – írja a The Jerusalem Post

(Borítókép: A világ legnagyobb repülőgép-hordozója, a USS Gerald R. Ford megérkezett a Földközi-tengerre 2023. október 11-én. Fotó: U.s. Naval Forces Central Comman / Reuters)

Rovatok