Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen precíziós csapásokat mértek a britek és az amerikaiak húszi célpontokra

2024. február 4., vasárnap 07:37

Összesen tizenhárom jemeni helyszínen mintegy harminchat célpontra mértek precíziós csapásokat a brit és az amerikai fegyveres erők a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen szombat éjjel, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett vörös-tengeri támadásokra.

A brit-amerikai akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást. A londoni védelmi tárca ismertetése szerint a katonai célpontok támadásában a brit királyi légierő (RAF) Typhoon FGR4 harci repülőgépekkel vett részt, amelyek az RAF ciprusi támaszpontjáról szálltak fel. 

A brit kötelék – amelynek tevékenységét Voyager típusú légi üzemanyag-utántöltő gépek támogatták – Paveway IV precíziós irányított bombákat vetett be három jemeni helyszínen számos katonai célpont ellen – írja az MTI a londoni védelmi minisztérium jelentése alapján.

Nem hagyják a vörös-tengeri stabilitás felbillentését

A brit és az amerikai kormány közleményt is kiadott a támadásról: eszerint a mostani támadás elsődleges célpontjai között voltak a húszik által mélyen a föld alá rejtett fegyverraktárak, valamint rakétarendszerek, indítóállások, légvédelmi és radarrendszerek is. 

A közös közlemény szerint a húszik november közepe óta harmincnál több támadást intéztek kereskedelmi és hadihajók ellen. Az alábbi felvételen az látható, amint a húszik megtámadnak egy amerikai hajót Bab ul Mandeb közelében. 

A brit királyi légierő harmadszor vett részt a húszi lázadók jemeni állásai ellen az amerikai légierővel közösen végrehajtott támadásokban; előzőleg január 12-én, illetve január 22-én volt hasonló közös művelet.

Célunk a feszültség enyhítése és a vörös-tengeri stabilitás helyreállítása, de megerősítjük a húszi vezetés címére intézett figyelmeztetésünket: a továbbiakban is habozás nélkül az emberéletek és az akadálytalan kereskedelmi forgalom védelmére kelünk a világ egyik legkritikusabb fontosságú vízi útvonalán a fenyegetettség folytatódása esetén

– fogalmaz a közlemény.

Nem ez volt az egyetlen légitámadás eddig a hétvégén, mint írtuk, az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közölte, hogy péntek éjjel légicsapásokat hajtottak végre Irakban és Szíriában, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds erői és a hozzá kapcsolódó milíciacsoportok ellen.

A megtorló akció válasz a korábbi, három amerikai katona életét követelő dróntámadásra. Hogy mit érdemes tudni a vörös-tengeri válságról, arról itt írtunk bővebben. 

(Borítókép: Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága által 2024. február 3-án közzétett képen az amerikai központi parancsnokság erői az Egyesült Királyság fegyveres erőivel együtt, valamint Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland támogatásával 36 húszi célpont ellen hajtottak végre csapásokat 13 helyszínen az Irán támogatta húszik által ellenőrzött jemeni területeken. Fotó: US Central Command (CENTCOM) / AFP)

Rovatok