Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 200 ezren gyűltek össze Németországban a szélsőjobboldal elleni tüntetésekre

2024. február 4., vasárnap 11:50

A Reichstag épületéhez körülbelül 150 ezer tüntető érkezett. Berlin mellett Maniz, Drezda és Hannover városában is utcára vonultak a tüntetők, az AfD erős támogatottsága miatti nővekvő riadalom jeleként.

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt elleni tüntetésre körülbelül 200 ezren vonultak utcára Németországban szombaton, többségük a fővárosban, Berlinben – írta a Reuters.

Már negyedik hete tartanak a párt elleni országos tiltakozások. Berlin mellett tiltakozások voltak Mainz, Drezda és Hannover utcáin, az AfD erős lakossági támogatása miatti növekvő riadalom jeleként.

A berlini Reichstag parlament épületéhez mintegy 150 ezren özönlöttek „Mi vagyunk a tűzfal” szlogennel, hogy kinyilvánítsák a demokrácia támogatását, és tiltakozzanak a jobboldali szélsőségek ellen.

Legyen Eisenachban, Homburgban vagy Berlinben: az ország kis- és nagyvárosaiban sok polgár gyűlik össze, hogy demonstráljanak a felejtés, a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen

– írta Olaf Scholz kancellár az X-en. A tüntetéssorozat szerinte „erős jel a demokrácia és az alkotmányunk mellett”.

A német pártok körében az AfD sikere aggodalmat keltett, attól tartanak, hogy a szeptemberi választások során Kelet-Németországban három tartományban is elsöprő sikerük lehet.

A Forsa közvélemény-kutatása azt mutatta a hét elején, hogy július óta az AfD támogatottsága először esett 20 százalék alá, a második helyen áll a 32 százalékkal vezető fő ellenzéki konzervatívok mögött, míg 15 százalékkal a harmadik helyet foglalják el Scholz balközép szociáldemokratái.

A múlt hónapban a hírek szerint az AfD két magas rangú tagja egy találkozón külföldi származású állampolgárok tömeges kitoloncolására vonatkozó tervekről beszélt. Bár az AfD cáfolta, hogy pártpolitikát képviselne a javaslat, a tiltakozássorozat kirobbantására elegendőnek bizonyult.

Az AfD társvezetője, Tino Chrupalla a Deutschlandfunknak azt nyilatkozta, hogy bár „jogos volt utcára vonulni a kormánnyal”, a tüntetők nem engedhetik meg maguknak, hogy a pártok elvonják a figyelmüket az ország tényleges problémáiról. Chrupalla azt mondta, hogy Németországban migráns hátterű németek is vannak, és pártja nem tervezi a kiutasításukat.

Rovatok