Index Vakbarát Hírportál

Amerika folytatja közel-keleti hadjáratát, újabb csapásokat mért a jemeni húszikra

2024. február 5., hétfő 07:15

Vasárnap mintegy harminchat jemeni célpontra mértek precíziós csapásokat a brit és amerikai fegyveres erők. Mindezt a húszik által elkövetett vörös-tengeri támadásra szánták válaszul. A Fehér Ház még vasárnap közölte, hogy további válaszlépésekre is készül a Közel-Keleten állomásozó csapatait támadó fegyveres csoportok ellen.

Jake Sullivan a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, Joe Biden elnök világosan fogalmazott a hétvégi csapásokkal kapcsolatban. Az amerikai elnök elmondta, „ezek a kezdetét jelentik az amerikai válaszlépéseknek”. Emlékeztetett, egy héttel korábban amerikai katonák halálát okozta egy jordániai előtolt támaszpont elleni, iraki milíciák által elkövetett dróntámadás.

A tanácsadó azt ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a „további lépések” légicsapásokat jelent-e az Irakban és Szíriában tevékenykedő, Irán által támogatott iszlamista csoportok ellen.

Az amerikai légierő pénteken 7 szíriai és iraki helyszínen összesen 85 célpontot támadott többi között B–1–B nehézbombázókkal a válaszcsapások kezdeteként. Katonai illetékesek a hétvégén azt közölték, hogy 84 esetben a célpontot sikerült megsemmisíteni, vagy kárt tenni benne.

A hivatalos bejelentés szerint a célpontok között voltak fegyveres csoportok raktárai, föld alatti létesítmények, valamint olyan helyszínek is, amelyek közvetlenül az iráni Iszlám Forradalmi Gárda felügyelete alá tartoznak.

Amerikai és brit egységek szombaton Jemenben összesen 30 célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat, többi között húszi parancsnoki állások és föld alatti fegyverraktárak, valamint egyéb támadó létesítmények ellen. Az nem világos, hogy a közös amerikai–brit katonai akció része-e az amerikai válaszcsapásoknak, vagy kifejezetten a nemzetközi hajózás védelmében tett megelőző lépés volt-e.

A jemeni húszik az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger térségében a közelmúltban számos támadást indítottak kereskedelmi hajók ellen, amivel a globális kereskedelem fontos szállítási útvonalán okoznak fennakadásokat.

A húszi erők szóvivője vasárnap a közösségi médiában azzal reagált a támadásokra, hogy az „eszkalációra eszkalációval válaszolnak”, és azt hangoztatta, hogy húszi katonai képességeket nem könnyű elpusztítani.

Rovatok