Index Vakbarát Hírportál

„Nem a NATO-igenre” – reagáltak a svéd lapok a parlamenti bakira

2024. február 5., hétfő 15:45

A szavazás elmaradt a magyar parlamentben, de erre Stockholmban is számítottak. Ennek ellenére kiemelten foglalkoztak az üggyel a svéd lapok. A reakciókból szemléztünk.

Ahogyan az várható volt, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem szavaztak hétfőn a rendkívüli parlamenti ülésen Svédország NATO-csatlakozásáról. Bár az ülést elsősorban emiatt hívták össze, a felszólalók többsége ugyanakkor azzal foglalkozott, hogy Novák Katalin köztársasági elnököt lemondásra szólítsa fel, amiért kegyelmet adott a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának.

Ha fontos, akkor jönnek

A kormánypártok nevében a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője írt levelet az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak, amelyben jelezték képviselőtársaik távolmaradását. Mint ismert: a tervezett szavazás időpontjában kihelyezett kormányülést tartottak Sopronbánfalván. Az ügyben ugyanakkor Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője onnan is megszólalt. Mint közösségi oldalán írta: a rendes parlamenti ülésszaknak „mindjárt az elején” sor kerülhet a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjára, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. „Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek” – fogalmazott posztjában Kocsis.

A svéd lapok kiemelten foglalkoztak a mai szavazással, már jócskán annak kezdete előtt. Azt előzetesen is leírták, hogy miután a kormánypártok jelezték távolmaradásukat, ezúttal nem számíthatnak a svédek a magyar igenre.

Növekvő nyomás

A Göteborgs-Posten például arról írt, egyre nagyobb a nyomás Magyarországon az Egyesült Államok részéről, hogy minél előbb bólintson rá a magyar parlament a svéd csatlakozásra. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy szintén nagy nyomás nehezedik Ulf Kristerssonra, a svéd miniszterelnökre is, akivel szemben felmerülhet a kérdés,

mikor utazik el Budapestre, hogy elsimítsa az ellentéteket.

A svéd kormányfő úgy nyilatkozott korábban, hogy a ratifikáció után érkezik majd Magyarországra, ám a svéd lap is megjegyzi, hogy a magyar kormány világossá tette: azelőtt szeretnék tető alá hozni a találkozót, mielőtt megnyomják az igen gombot. Kristersson például Törökországba még a jóváhagyás előtt elutazott.

Nem az igenre

Az Aftonbladet című svéd lap is lehozta a hírt, mely szerint nem sikerült szavazni a csatlakozásról. Az újságnak nyilatkozott Vadai Ágnes, a DK képviselője, aki reményét fejezte ki, hogy február 26-án, a parlament tavaszi ülésszakának első napján sikerül majd megszavazni a ratifikálást.

A Dagens Nyheter című hírportál „Nem a NATO-igenre” című cikkében azt írta, „csak üresség volt a kormánypárti padsorokban”. Ennek a lapnak is nyilatkozott Vadai, aki szerint gyerekes, hogy a kormány a svéd miniszterelnök látogatását várja el a jóváhagyás előtt.

Rovatok